Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα ταξίδια μου: Μήλος – Σαντορίνη

       Κυκλάδες. Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που οι περισσότεροι από εμάς έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά (ναι, εννοώ ότι οι περισσότεροι έχουν πάει στη Μύκονο! ). Η αλήθεια είναι ότι έχω πάει σε 7-8 νησιά των Κυκλάδων. Αλλά η προτίμηση μου δεν παύει να είναι η Σαντορίνη (που συνδυάστηκε μαζί με τη Μήλο).
    Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πήγα τη συγκεκριμένη εκδρομή. Αλλά πιστέψτε με, έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μου και δεν έχουν ξεχαστεί πολλά γεγονότα εκείνης της εκδρομής. Η παρέα, οι ομορφιές των νησιών, τα υπέροχα ξενοδοχεία με θέα τη θάλασσα, και δε θέλει πολύ να σου μείνουν όλα όσα έχεις ζήσει.
                                               Η Σαντορίνη  
    Το ταξίδι ξεκίνησε με πρώτο σταθμό το νησί της Σαντορίνης. Όλοι φυσικά έχουμε ακούσει για το υπέροχο αυτό νησί και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορείς να δεις από αυτό. Τελικά το βασικό, και ίσως μοναδικό μείον του νησιού, ήταν το ηλιοβασίλεμα. Ok, ξέρουμε ότι είναι ωραίο, αλλά μήπως το παρακάνουμε λίγο; Και στα άλλα κυκλαδίτικα νησιά βλέπεις μια χαρά ηλιοβασιλέματα, το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Οπότε έχοντας σαν μείον το ότι ναι θα δείτε ηλιοβασίλεμα, αλλά μπορείτε να χαρείτε όλο το νησί, συνεχίζω με τα υπέρ.
      Τα χρώματα και η αρχιτεκτονική στα σπίτια είναι όλα στο γνωστό κυκλαδίτικο στυλ. Κόσμος πολύς (λογικότατο για καλοκαίρι), φιλόξενοι οι ντόπιοι όπως επίσης σε κάθε τουριστικό νησί και φυσικά πάρα πολύ τουρίστες σε όλες τις μεριές του νησιού, Έλληνες και ξένοι. Το νησί δε φημίζεται για τις ωραίες θάλασσες στις παραλίες του, εννοώντας για κολύμπι. Τουλάχιστον εγώ δε θυμάμαι να έχω ενθουσιαστεί με τις παραλίες. Ήταν όμως ιδιαίτερες σαν τοπία, ειδικά η Κόκκινη Παραλία, οπού βρίσκεσαι σε ένα κατακόκκινο φόντο (άμμος, βράχια). Εμένα στο θέμα κολύμπι, το μόνο που με στενοχώρησε είναι ότι δε κολύμπησα στα κόκκινα νερά, στη Θηρασία, εκεί που βρίσκεται και το ηφαίστειο.
                                Εγώ πάντως δεν είδα τέτοιο ηλιοβασίλεμα :-D!

    Υπέροχα χωριουδάκια σε ομορφιά είναι τα γνωστά Φηρά, Οία, Εμπορειό, Ακρωτήρι και Ημεροβίγλι. Γενικά, όμως, η ζωή σφύζει στο νησί, θα διασκεδάσεις πολύ, θα φας πολύ καλά, αλλά παράλληλα μπορείς να βρεις τη ψυχική και πνευματική ηρεμία σου. Είναι ότι πρέπει να καθίσεις σε μια ξαπλώστρα, χωρίς κόσμο γύρω σου, να φυσάει ελαφρά το αεράκι και κλείνοντας τα μάτια σου να χαλαρώσεις. Θα μου πεις, αυτό μπορώ να το κάνω οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά εγώ θεωρώ ότι στη Σαντορίνη υπάρχει μια αύρα διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο νησί στην Ελλάδα.
                                             Η Μήλος

   Η Μήλος ήταν ο επόμενος προορισμός. Ένα νησί που κατευθείαν στο μυαλό σου έρχεται η Αφροδίτη. Ψέματα δε θα πω, μόνο αλήθειες, οπότε το ομολογώ. Δεν τρελάθηκα κιόλας με το νησί. Ίσως γιατί είχα τόσες ωραίες εντυπώσεις από τη Σαντορίνη, που περίμενα παραπάνω ή τα ίδια από τη Μήλο. Επίσης, είχαμε και μια ταλαιπωρία παραπάνω με τα ξενοδοχεία (ωραίος και ο ύπνος στα αμάξια…). Κατά τ’ άλλα, μια χαρά.
     Ηφαιστειακό νησί η Μήλος, όπως και η Σαντορίνη, με αρκετές παραλίες, με πιο καλή αυτή του Φυροπόταμου. Ωραία, γραφικά χωριουδάκια. Εμείς μέναμε στον Αδάμαντα, που εκεί υπάρχει ο κύριος λιμένας του νησιού. Στη Μήλο υπάρχουν και κατακόμβες,  σκαμμένες σε ηφαιστειακό τάφο, τις οποίες όμως δεν θυμάμαι αν τις τίμησα (αρχή Αλτσάχαιμερ…?). Γενικότερα, ένα όμορφο νησί, που αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη, αλλά καλό να το συνδυάσεις με κανένα νησί κοντινό, όπως Σίφνος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, ή σχετικά κοντινό όπως εμείς, Σαντορίνη, Ίος, Σίκινος. 
                                              Ο Αδάμαντας της Μήλου

    Το αποτέλεσμα όλων, λοιπόν, των παραπάνω: Μια πολύ ευχάριστη εκδρομή στις Κυκλάδες, η πρώτη μου για την ακρίβεια στις Κυκλάδες, από την οποία μου έχουν μείνει μόνο τα ευχάριστα και όχι το οτιδήποτε δυσάρεστο. Ταξίδι που προτείνεται με χίλια (ειδικά ξαναλέω για τη Σαντορίνη!).



Υ.Γ: Να σημειώσω ότι όποιον τον «ακολουθούν» από πίσω οι αλλεργίες, καλό είναι να προσέχει σε όποια τρύπα βγαίνουν αέρια από τα έγκατα της γης, τα οποία εμπεριέχουν θείο. Αλλιώς θα βρεθεί σαν κι εμένα στο ιατρικό κέντρο, με μποναμά από τον γιατρό του νησιού αλοιφές και χαπάκια ;-) !

Bonus: Το γνωστό τραγούδι του Χρήστου Κυριαζή για το υπέροχο Ημεροβίγλι της Σαντορινης!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τα ταξίδια μου: Ρώμη – Φλωρεντία (Ιταλία)


  Μέσα από αυτό το ιστολόγιο θα ήθελα να ξεκινήσω να γράφω για τις εμπειρίες μου σε διάφορα ταξίδια που έχω κάνει τόσο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Θα προσπαθήσω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (θα διαλέξω και τη μέρα Πέμπτη) να γράφω για ένα από αυτά.
Θα αρχίσω με το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, καμιά 7-8 χρόνια πίσω. Το ταξίδι αυτό δε θα έλεγα ότι έχει μείνει και πολύ στη μνήμη μου. Ένας λόγος το ότι έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε και ήδη έχουν περάσει πολλά άλλα ταξίδια από τότε. Και δεύτερον, ήταν τόσο απαράδεκτη η ξενάγηση στο μεγαλύτερο μέρος της, που θεωρώ ότι αν δε γυρνούσα μόνος μου την πόλη της Ρώμης, δε πρόκειται να έβλεπα  ούτε το Κολοσσαίο!
Η εκδρομή ήταν πενταήμερη. 4 μέρες Ρώμη και 1 ημερήσια στη Φλωρεντία. Δυστυχώς για τη Ρώμη, λόγω της ξενάγησης μάλλον, προτίμησα τη Φλωρεντία σαν ομορφότερη πόλη. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή της εκδρομής.
Πετώντας, λοιπόν, με την τότε Olympic Airlines, φτάσαμε νωρίς το πρωί στη Ρώμη. Ήμασταν με ένα μεγάλο γκρουπ ατόμων, στην πλειοψηφία νιόπαντρα ζευγάρια. Εγώ είχα πάει με συγγενικό μου πρόσωπο.
Η πρώτη μέρα αδιάφορη. Το μόνο που θυμάμαι να μας έχει κάνει ο ξεναγός είναι μια βραδινή βόλτα με το λεωφορείο (!) και καταλήξαμε κάποια στιγμή στη Φοντάνα Ντι Τρέβι, με το γνωστό σιντριβάνι που πετάμε κέρματα (όχι ότι δε πετάμε και σε άλλα). Χρυσώσαμε το Δήμο της Ρώμης και επιστρέψαμε στα κρεβάτια μας. Για νυχτερινή ζωή δε το συζητώ. Το βράδυ ήταν σαν να βρισκόσουν σε ερημωμένη πόλη που φοβούνται οι λιγοστοί κάτοικοι να βγουν γιατί θα βγει ο ακέφαλος καβαλάρης. Βέβαια αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, το έμαθα αργότερα σε επόμενα ταξίδια.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στο Βατικανό. Δε θα πω πολλά. Ούτως ή άλλως δε γράφω το παρόν άρθρο για πληροφορίες σχετικά με τη Ρώμη. Υπάρχουν πολλά υπέροχα άρθρα που μπορείτε άνετα να βρείτε μέσω μιας μηχανής αναζήτησης. Απλά θα μείνω στο ότι ήταν πολύ ωραίο το Βατικανό, με τον επιβλητικό ναό (την Βασιλική του Αγίου Πέτρου), την πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά και την Καπέλα Σιξτίνα, παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου και κατοικία του Πάπα (δυστυχώς δεν έκλεισα ραντεβού μαζί του και δεν τον είδα…). Πολύ ωραία ξενάγηση από έναν έμπειρο ξεναγό (όχι αυτόν του γκρουπ μας, αλλιώς δε νομίζω να μάθαινα τίποτα). Η μέρα όλη σχεδόν «φαγώθηκε» εκεί, οπότε τέλος και της δεύτερης μέρας.
 Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στο τίποτα… Και εννοώ ότι ο ξεναγός ήταν εξαφανισμένος για όλη τη μέρα, αφήνοντας μας μόνους να χαρούμε την πόλη. Περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα με τα πόδια, γύρισα αρκετά την πόλη και κατάφερα να δω κάποια σημαντικά αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο, την Αρχαία Αγορά, το Πάνθεον και πλατείες όπως την Πιάτσα Ντι Σπάνια και την Πιάτσα Ναβόνα. Στο Κολοσσαίο δεν μπήκα μέσα, και δεν άξιζε να μπεις απ ότι έλεγαν και οι ντόπιοι. Περπάτησα αρκετά παράλληλα με το ποταμό της πόλης, τον Τάμεση. Βρώμικος βέβαια, αλλά αξίζει να περπατήσεις δίπλα του με καλό καιρό γιατί γύρω του είχε μεγάλα πεζοδρόμιο (όπως σε πολλές πόλεις της Ευρώπης), αρκετά δέντρα και υπέροχα μέρη γύρω για να δεις και έτσι έκαναν ευχάριστη τη διαδρομή.
 Η τέταρτη μέρα ήταν στη Φλωρεντία. Μια υπέροχη μικρή πόλη, που πραγματικά με το που έφτασα, νόμιζα ότι ήμουν και εγώ στην εποχή της Αναγέννησης. Πάλι καλά που δεν άρχιζα να ζωγραφίζω, γιατί δεν είναι και το φόρτε μου η ζωγραφική. Έχει αρκετά σημαντικά αξιοθέατα η Φλωρεντία, όπως ο καθεδρικός ναός Ντουόμο, η "Σάντα Μαρία Νοβέλα" και πολύ ακόμα υπέροχοι ναοί. Εμένα με ενθουσίασε η Ponte Vecchio, μία από της 6 γέφυρες της πόλης και η παλαιότερη. Γενικότερα μου άρεσε πολύ η Φλωρεντία. Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά και την ιταλική πίτσα. Θα αναφέρω παρακάτω όμως για τα φαγητά.
Η Πέμπτη μέρα ήταν πάλι ελεύθερη για την πόλη, για λίγο όμως γιατί το μεσημέρι πετούσαμε για πίσω. Ίσα – ίσα λίγο γυρίσαμε την αγορά, την πόλη και επιστρέψαμε στην πατρίδα.
Για τα φαγητά έχω να πω ότι τα ζυμαρικά είναι απίστευτα ωραία (αν και δεν έφαγα πολύ) και η μία και μοναδική πίτσα που έφαγα στη Φλωρεντία ήταν άθλια, γιατί μου φάνηκε σαν να έτρωγα ένα μεγάλο στρόγγυλο τσιγαρόχαρτο με πεταμένα εδώ και εκεί τα υλικά. Βέβαια μια δοκιμή αρκεί, σε κάποιους μπορεί να αρέσει. Επίσης για τα μεταφορικά μέσα, εγώ δε χρησιμοποίησα μετρό (προτιμούσα να περπατώ), αλλά υπήρχε, όπως και αρκετά λεωφορεία. Τέλος, η τιμές στα προϊόντα είναι τσιμπημένες, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Γενικά η εκδρομή μου άφησε γλυκόπικρες αναμνήσεις. Πιστεύω ότι άμα ήταν καλύτερη η ξενάγηση, θα την θεωρούσα μια από τις καλύτερες εκδρομές μου. Αλλά δυστυχώς δεν είναι. Αλλά για πρώτη μου εκδρομή στο εξωτερικό, ήταν νομίζω μια αρκετά καλή εμπειρία και στην πορεία ακολούθησαν ακόμα καλύτερες.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σοκ και Ανίδεος

(Το συγκεκριμένο άρθρο επίσης είχε γραφτεί παλαιότερα, αλλά θεωρώ ότι είναι σωστό να ξαναεμφανιστεί σε ιστολόγιο) 

Ποτέ μου δεν επηρεάστηκα από μία ταινία ή σειρά. Γενικά δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ποτέ να έχω επηρεαστεί από αυτά ή αν έχει τύχει κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο για λίγες ώρες της ημέρας. Ξέροντας πάντα ότι αυτό που βλέπω δεν είναι πραγματικό (παρά μόνο στο σενάριο), και ότι οι χαρακτήρες του κάθε έργου είναι φανταστικοί δεν έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να δω κάτι παραπέρα από αυτό.

Στην ηλικία μου έχω δει αρκετά είδη ταινιών και σειρών, οι οποίες πραγματεύονται μέσα από την κωμωδία ή το δράμα, διάφορα ζητήματα της κοινωνίας. Και επειδή είναι δύσκολα στην παρουσίαση κάποια από αυτά, συνήθως ασχολούνται πολύ επιφανειακά ή αντίθετα, τόσο ρεαλιστικά  που καταντάν αποκρουστικά. Ένα ζήτημα το οποίο δεν πίστευα ότι θα με "ταρακουνούσε" τόσο, ήταν ο βιασμός. Περιστατικά ακούμε πολλά, ταινίες αρκετές, καμία όμως από αυτές δεν έβλεπε το συγκεκριμένο γεγονός σαν γεγονός, αλλά σαν ένα περιστατικό.

Ναι, έχει θιχτεί πολλές φορές, σε σειρές ειδικά τύπου CSI και Law & Order, αλλά ποτέ δεν το είδαμε την σκοπιά του ανθρώπου που το πέρασε. Βλέποντας το έβδομο επεισόδιο της 4ης σεζόν της σειράς Private Practice (αμερικάνικη σειρά που "βγήκε" από το Grey's Anatomy με πρωταγωνίστρια την Kate Walsh, ή Dr Addison Montgomery για όσους βλέπουν το Grey's), βρέθηκα να είμαι στο τέλος του σε μια κατάσταση σοκ.

Δε θα αναφέρω πολλά στοιχεία (μιας και πολλοί μπορεί να βλέπουν τη σειρά), απλά και μόνο η παρουσίαση του βιασμού στο επεισόδιο, έγινε με τέτοιο τρόπο, που δε μπορούσε να μη σε αφήσει άφωνο, και να αναρωτιέσαι το τι πραγματικά σημαίνει για μια γυναίκα ο βιασμός και πως το αντιμετωπίζει. Ναι, το ξανααναφέρω ότι πολλές σειρές και ταινίες έχουν θίξει το θέμα, και μάλιστα με ακραίους τρόπους (βλέπε ταινία "Μη αναστρέψιμος"), όμως κανείς δε μπήκε στην ψυχολογία της ίδιας της γυναίκας. Και λέω γυναίκας κάθε φορά, γιατί αυτού του φύλου ήταν στη σειρά, και όχι ότι δε μας ενδιαφέρει και η ψυχολογία ενός άντρα, ενός παιδιού (ακόμα χειρότερα και δε θέλω καν να το σκέφτομαι), απλά αυτό είδα στο επεισόδιο και από εκεί μπορώ να ξεκινήσω να σχολιάζω.

Ψάχνοντας και βλέποντας στο διαδίκτυο, είδα ότι η συγγραφέας του επεισοδίου (και δημιουργός των σειρών Grey's Anatomy και Private Practice) και η ηθοποιός που παίζει το θύμα (αν και στο επεισόδιο δε θέλει να τη θεωρούν έτσι!) ζήτησαν τη βοήθεια της οργάνωσης RAINN (Rape, Abuse and Incest National Network), μίλησαν με άτομα που κακοποιήθηκαν, και με λεπτούς χειρισμούς κατάφεραν να δώσουν στο τηλεοπτικό κοινό ένα επεισόδιο με τρομερά μηνύματα που σπανίως (εγώ προσωπικά ποτέ δεν είχα δει εως τώρα) βλέπουμε στην τηλεόραση (ξένη και ελληνική).

Κάνοντας και εγώ τη δική μου έρευνα, για να δω και στην Ελλάδα αν υπάρχουν οργανώσεις και φορείς, ανακάλυψα ότι υπάρχουν τα εξής:
Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης(www. obrela.gr)
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλέφωνο 197)
Χαμόγελο του Παιδιού (τηλέφωνο 1056)
Γραμμή στήριξης για εφήβους 801 801 1177

Καταλαβαίνω, δυστυχώς, το πόσο ανίδεοι είμαστε σε κάποια πράγματα όπως αυτό. Κι αυτό, είτε γιατί δεν έτυχε σε κοντινό μας πρόσωπο, είτε γιατί δε μας απασχόλησε. Γενικότερα αδιαφορούμε λέγοντας απλά μακριά από εμάς, να μη μας βρει τέτοιο κακό. Και ναι, αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν μας πονάει. Λες ότι η ζωή συνεχίζεται. Για σένα. Για τον άλλον όμως...; 


Μαζί με τη παραπάνω εικόνα, θα βάλω και ένα στιγμιότυπο από την αρχή του επεισοδίου της σειράς. Μπορεί να είναι προϊόν παρεμβάσεων των μακιγιέρ, δεν παύει όμως να είναι και η πραγματικότητα ενός ανθρώπου που έχει βιασθεί και κακοποιηθεί...

Το καλό παιδί


(Το συγκεκριμένο άρθρο είχε γραφτεί παλαιότερα, αλλά θεωρώ ότι είναι σωστό να ξαναεμφανιστεί σε ιστολόγιο)

Έχω βαρεθεί να ακούω εκφράσεις του τύπου:
- Πολύ καλό παιδί.
- Ο/Η ......... , είναι από τα καλύτερα παιδιά.
- Είναι πάρα πολύ καλής πάστας παιδί (δηλαδή τι πάστα; Σοκολατίνα ή τιραμισού; Γιατι εγώ προτιμώ την πρώτη ;P!)

Ναι, ναι, είμαι και εγώ ένα από τα καλά παιδιά. Το ακούω και για μένα πολύ συχνά. Και τι να το κάνω; Εμεις τα καλά παιδιά, όπως μας αποκαλούν, έχουμε δει μεγάλη πρόοδο. Σε κάθε τομέα. Κοινωνικό, πολιτικό, αισθηματικό, επαγγελματικό. Αφού όλοι έχουν ως κριτήριο το ποιοι είναι τα "καλά παιδιά".
Μέγα κριτήριο επιλογής προσωπικού, μέγα κριτήριο επιλογής συντρόφου και γενικότερα ένα μεγάλο συν στην κοινωνία που ζω. Μη σας πω ότι και για το βιογραφικό μου θα ζητάω συστατικές επιστολές καλοσύνης!

 Τι ακριβώς κάνω εγώ και θεωρούμαι ένα από αυτά; Πως μπήκα εγώ σε αυτό το club?  Μπας και αυτή η καλοσύνη μας βγαίνει σε κακό; Γιατί μετά από το επίθετο "καλός"  συνήθως ακολουθεί το "μ*λ*κ*ς" (εδώ στον γραπτό λόγο δεν έχει μπιπ, άρα βάζω αστεράκια ;P).
Κάποιος μου είχε πει ότι:
- Αυτό βγάζει η φάτσα σου!
Τι έχει η φάτσα μου δηλαδή; Μήπως πρεπει να κάνω πλαστική;
Όπως επίσης άκουσα γενικώς:
- Στην πολιτική θέλει πονηριά και μαγκιά.
- Δεν το έχεις αγόρι μου, δε γίνεται να πηγαίνεις με το σταυρό στο χέρι.
- Τα κορίτσια προτιμούν τα "αλήτικα" πρόσωπα, το στυλάκι του (εντός εισαγωγικών πάντα!) "κωλόπαιδου".
Τελικά τι πρέπει να είμαι για να προχωρήσω σε αυτήν την κοινωνία; Μια σειρά είχε ως τίτλο: "Είσαι πολύ αλήτης τελικά". Ε, εγώ ΔΕΝ είμαι πολύ αλήτης τελικά, πως να το κάνουμε :D!

Μάλλον, όμως, θα πρέπει να γίνω κακό παιδί. Μάλλον θα έχω μεγαλύτερη πρόοδο. Μάλλον θα έχω μεγαλύτερη αξία. Κρίμα, λοιπόν, που η οικογένειά μου με έκανε "καλόπαιδο" σε κοινωνία που αναζητά "κωλόπαιδα"...!

Το ξεκίνημα

Ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο blog, το οποίο μπορεί να μη προσφέρει τίποτε παραπάνω από τα υπόλοιπα που ήδη υπάρχουν. Οπότε γιατί δημιουργήθηκε; Δημιουργήθηκε από την ανάγκη εξέφρασης ιδεών ή διαφόρων προσωπικών εμπειριών. 
Η δημιουργία ενός blog δεν είναι καινούργια από τον συντάκτη. Υπήρχε και ένα προηγούμενο, το οποίο όμως δεν είχε ανταπόκριση. Και δεν εννοώ από τον κόσμο, αλλά από τον ίδιο τον συντάκτη.
Με το ιστολόγιο αυτό, ότι έρxετε στο μυαλό του συντάκτη θα παρουσιάζεται. Με λίγα λόγια ή με πολλά ανάλογα με την διάθεση. Έτσι απλά, θα γράφετε το οτιδήποτε και ας μην διαβαστούν ποτέ τα όσα θα γραφτούν από κανεναν. Το ιστολόγιο απλά θα είναι αυτό που πρέπει να είναι, δηλαδή ένα προσωπικό ημερολόγιο. Μπορεί να έχει άρθρα κάθε μέρα, μπορεί και ένα την εβδομάδα, μπορεί και κανένα μέσα στο μήνα. 
Και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ας μη μας διαβάσει κανείς. Αρκεί να βγουν απο μέσα μας ;) !