Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα ταξίδια μου: Σύρος - Τήνος - Μύκονος - Πάρος


 

    Επιστροφή σε ελληνικά μέρη και όπως πάντα σε νησιά! Και αυτή τη φορά θα συνδυάσουμε 3 νησιά μιας και το συγκεκριμένο ταξίδι τα είχε λίγο απ’ όλα! Να προειδοποιήσω για τους αναγνώστες ότι το συγκεκριμένο άρθρο δε θα δώσει και πάρα πολλές πληροφορίες για τα νησιά. Δυστυχώς κάποια από αυτά δεν τα γυρίσαμε ή ήμασταν μόλις για μία μέρα. Βέβαια η εμπειρία στο νησί, είναι εμπειρία. Όσο και να έχεις καθίσει.
    Στο παρόν άρθρον θα «αναλύσω» το κάθε νησί ξεχωριστά. Η αλήθεια είναι πως δύο από αυτά τα ξαναεπισκέφτηκα, τη Σύρο και την Τήνο. Με διαφορά 6-7 χρόνων περίπου. Το πρώτο, λοιπόν, ταξίδι περιελάμβανε όλα τα τέσσερα νησιά. 
   Το να συνδυάσεις 4 σε 1 είναι πολύ καλό αν και ολίγον κουραστικό. Πάντως λόγω του ότι τα συγκεκριμένα νησιά δεν είναι τεράστια, νομίζω ότι δεν είναι κακό να τα επισκεφτείς όλα μαζί. Ας ξεκινήσουμε με την προσωπική μου ανάλυση:

Σύρος

                       Το Δημαρχειακό Μέγαρο στην Πλατεία Μιαούλη

    Η Σύρος θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ όμορφο νησί. Ξεφεύγει από την αρχιτεκτονική των κυκλαδίτικων νησιών, ειδικά στην πρωτεύουσα την Ερμούπολη. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι στη Άνω Σύρο προϋπήρξαν οι Βενετοί.
    Το πρώτο πράγμα που θα δείτε με το που φτάνετε στο λιμάνι της Ερμούπολης είναι τα διαφορετικά χρώματα στα σπίτια Και φυσικά τους δύο λόφους όπου στον ένα υπάρχει η Καθολική Εκκλησία και στην άλλη η Ορθόδοξη. Αν πάτε χωρίς αμάξι να ξέρεται ότι σας περιμένει ποδαρόδρομος με ανηφόρες. Αλλά αξίζει και μόνο για να περπατήσετε στα σοκάκια. Είναι τόσο γραφικά που σταματάς παντού για να βγάζεις φωτογραφίες. Προσοχή όμως στις γάτες που είναι υπεραρκετές! Και το πρόβλημα δεν είναι αυτές, αλλά τα περιττώματα τους…
     Το κέντρο της Ερμούπολης είναι η πλατεία Μιαούλη στην οποία βρίσκεται και το Δημαρχιακό Μέγαρο. Μαρμαρόστρωτη πλατεία, στην οποία βρίσκονται διάφορα καφενεδάκια, αλλά και κλαμπάκια για την νυχτερινή σας έξοδο. Στο Δημαρχείο βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Σημείωση: Εκείνη την μέρα είδα τον τότε δήμαρχο να τρώει μια ωραιότατη τούμπα… 
     Σύρος δεν είναι μόνο η Ερμούπολη. Τουλάχιστον εμείς γυρίσαμε και το υπόλοιπο νησί (την πρώτη φορά). Εμείς μέναμε στην Αζόλιμνο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ερμούπολη. Αρκετά τουριστικός προορισμός με ωραία παραλία. Πολύ όμως γραφικό είναι το Κίνι, ψαροχώρι επίσης λίγα χιλιόμετρα πιο έξω από την Ερμούπολη. Εκεί μας είπαν ότι το ηλιοβασίλεμα είναι αντάξιο με αυτό στην Οία. Και δεν είχαν άδικο. Επίσης άλλοι μικροί μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού που αξίζουν επίσκεψη είναι ο Γαλησσάς, ο Φοίνικας, η Ποσειδωνία, η Βάρη, και οι Αγκαθωπές.
    Τέλος, δεν είναι δυνατόν να πάτε μέχρι εκεί και να μην αγοράσετε συριανά λουκούμια και την πασίγνωστη χαλβαδόπιτα! Εμείς πήγαμε και στο εργοστάσιο παραγωγής (σαν άλλοι Μαμαλάκηδες!) και εφοδιαστήκαμε με τα προϊόντα του νησιού.

                                                          Αζόλιμνος

Τήνος

                                     Παραλία της Τήνου

    Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου! Στην Τήνο και τις δύο φορές που πήγα έμεινα μόνο στη Χώρα. Την πρώτη φορά πήγα μόνο ημερήσια και χωρίς αμάξι και τη δεύτερη φορά για παραπάνω μέρες αλλά πάλι χωρίς αυτοκίνητο.
    Η Τήνος είναι λιγότερο όμορφη σε σχέση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων που έχω πάει, αλλά έχει και αυτή τα δικά της χαρακτηριστικά. Φυσικά το πρώτο είναι η εκκλησία της Παναγίας, όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται ο τρελός χαμός από τους πιστούς. Από το λιμάνι ήδη υπάρχει χαλί για τους προσκυνητές που θέλουν να φτάσουν να προσκυνήσουν γονυπετώς.
   Πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ θα συναντήσετε στη διαδρομή για να ανέβετε στην εκκλησία, από τα οποία μπορείτε να εφοδιαστείτε με μπουκαλάκια για αγιασμό (και σε διάφορα μεγέθη και όψεις!). Θυμίζει και λίγο από Μοναστηράκι το όλο σκηνικό. Αφού προσκυνήσετε, θα κατεβείτε κάτω στην παραλία στην οποία θα βρείτε αρκετές καφετέριες και εστιατόρια. Το βράδυ έχει μέρη για διασκέδαση, σαφώς λιγότερα από τη Σύρο. Όμως θα περάσετε καλά αν είστε και με καλή παρέα.
    Δυστυχώς δεν μπορώ να γράψω περισσότερα για το νησί. Από φίλο μου που το έχει γυρίσει έχω ακούσει τα καλύτερα και για το υπόλοιπο νησί. Μάλιστα μου ανέφερε ότι έχει εκπληκτικές παραλίες και μάλιστα αρκετές. Η καλύτερη και πιο γνωστή είναι αυτή της Καρδιανής. Εύχομαι στο μέλλον να πάω ξανά για να τις τιμήσω και εγώ!

                            Η είσοδος στην Παναγία της Τήνου

Μύκονος

                                        Πανοραμική άποψη της Χώρας

    Ένα νησί με μπόλικη ιστορία. Όχι όμως αρχαία, αλλά σύγχρονή! Στη Μύκονο ίσως βρέθηκα τις πιο ακατάλληλες ώρες. Πήγα αρκετά πρωί και έφυγα μετά τη δύση του ηλίου… Δυστυχώς μόνο για ημερήσια εκδρομή. Φυσικά αυτό δεν ήταν τροχοπέδη στο να γυρίσουμε το νησί.
   Η συνολική μου εικόνα από τη νησί (και ας με συγχωρέσουν οι κάτοικοι) ήταν ότι η Μύκονος είναι ένα ξερονήσι. Δέντρα μηδαμινά. Θα μου πεις σε κυκλαδίτικο νησί πας. Ναι, αλλά έχω πάει στη Σύρο το οποίο είναι επίσης κυκλαδίτικο νησί και έχει τα δέντρα. Εμείς επειδή κάναμε τουρ με το αυτοκίνητο, μου κακοφάνηκε που έβλεπα μόνο σπίτια και βράχια παντού. Και το κακό είναι ότι και τα σπίτια μου φάνηκαν πολύ απλοϊκά σε σχέση για παράδειγμα με της Σαντορίνης, που και εκεί δε θα δεις δέντρα, αλλά βλέπεις όμορφα σπίτια χτισμένα πάνω στα βράχια του νησιού.
     Για μένα ότι αξίζει πιο πολύ είναι η Χώρα. Για την οποία δεν μπορώ να πω κανέναν κακό λόγο. Πολύ γραφική και υπέροχα τα σοκάκια για περπάτημα. Στη Χώρα θα βρείτε τους ανεμόμυλους χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού, και την Εκκλησία Παραπορτιανή. Επίσης, μην δε πάτε να δείτε την άποψη της μικρής Βενετίας και να πιείτε και έναν καφέ με το κύμα να σκάει δίπλα σας.
     Για τη βραδινή έξοδο τι να πω. Παρότι δεν ήμουν εκεί την φαντάζομαι. Αφήστε που πιστεύω πιο πολλά θα μάθω από το δελτίο του Star, παρά το να ήμουν εγώ εκεί. Και φυσικά η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη. Άρα και μόνο γι’ αυτό, όποιος θέλει να το γλεντήσει θα πάει.
  Παραλίες έχει όπως είναι λογικό το νησί με χαρακτηριστικότερη αυτή του Super Paradise. Αλλά για να μη λέμε μόνο τα κλασικά, πολύ καλή είναι και η παραλία Ελιά (εμείς αυτήν τιμήσαμε!). Και εδώ να σημειώσω πριν φύγετε, να φάτε «κοπανιστή», το χαρακτηριστικό τυρί της Μυκόνου. Τόσο κόπο κάνατε για να πάτε! Αφήστε που είμαι σίγουρος ότι θα σας δώσει δυνάμεις για τα βραδινά σας ξενύχτια ;-D !

                                                      Η μικρή Βενετία

Πάρος

                                                    Πάρος και Παροικιά

    Να με συγχωρέσετε για δεύτερη φορά, αλλά και για την Πάρο δεν έχω να γράψω πολλά. Κι αυτό γιατί βρεθήκαμε εκεί πάλι για μία μόλις μέρα. Οπότε ας γράψω για ότι έχω δει και μπορώ να αναφέρω.
    Η Πάρος είναι αρκετά μεγάλο νησί. Θεωρώ ότι κανονικά θα πρέπει να την επισκεφτείς μόνη της, άντε το πολύ σε συνδυασμό με τη Νάξο που είναι δίπλα. Κοσμοπολίτικο νησί και αυτό, όχι βέβαια τόσο όσο η Μύκονος. Και πραγματικά θεωρώ ότι επειδή είναι μεγάλο νησί και έχει πολλά να δεις, καλό είναι να κάτσετε αρκετά.
    Εμείς, λοιπόν, προλάβαμε να πάμε στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή που βρίσκεται στην Παροικιά, πολύ κοντά στο λιμάνι.(μετά από την Παναγία της Τήνου, νομίζω ότι επιβάλλεται να πας και σε αυτή την εκκλησία ;-)). Η Παροικιά είναι γραφική, αλλά όχι τόσο όσο θα περίμενες. Από εκεί βρεθήκαμε στις Κολυμπήθρες, ίσως την γνωστότερη παραλία της Πάρου. Φυσικά καταλαβαίνεται ότι καταλήξαμε εκεί για να πάμε μετά άμεσα για ψαράκι στην Νάουσα. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και εμένα με ενθουσίασε περισσότερο από την πρωτεύουσα του νησιού.
    Αυτά προλάβαμε να δούμε, γιατί όπως προέγραψα δεν αρκούσε ο χρόνος για κάτι παραπάνω. Αλλά θα ήθελα πολύ σύντομα να πάω ώστε να έχω περισσότερα να δω και να γράψω!

                                                         Η Νάουσα

   Αυτό ήταν στο σύνολο το ταξίδι! Ταλαιπωρία όχι ιδιαίτερη, ειδικά αν έχεις την κατάλληλη παρέα ώστε να περνάει ευχάριστα η ώρα σου!  Καλό είναι αν τα συνδυάσετε όλα να έχετε μέρες αρκετές για να καθίσετε τουλάχιστον ένα βράδυ στο κάθε νησί. Αλλά φυσικά μπορείτε να κάνετε εσείς τον συνδυασμό που πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος ;-)!