Google Website Translator Gadget

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 4)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzPSDrZLs2k5GGpHBOnb3E_J11den9TyxilctgPChWY4r1UH_aNYFxwkfklQerFrsp3ITQz2Jr9CC0UX-M3NKB0Qw4jvC2CLeR_4JO4oGaFmGK8ipCRgN18zllSQHmhvyH4pnNGoKWm-s/s1600/eurovision.jpg

Και φτάσαμε στο τέλος! Μας μείναν λίγα και καλά τραγούδια, πιο πρόσφατα και πιο γνωστά σε όλους μας! 
Τα προηγούμενα part για όσους δεν τα έχουν δει ακολουθούν παρακάτω:
http://ordinarygreeklife.blogspot.com/2012/05/eurovision-history-part-1.html
Νικήτρια χώρα: Εσθονία
Τραγούδι: Everybody
Ερμηνευτής: Tanel Padar, Dave Benton and 2XL

Αυτή η χρονιά ίσως είναι από τις πιο απρόβλεπτες. Με φαβορί τη Δανία και τη δική μας Ελλάδα (βλέπε Antique και Die For You), το γκρουπάκι από την Εσθονία κάνει την έκπληξη και κερδίζει το διαγωνισμό. Παρότι είναι ένα πολύ χαρούμενο κομμάτι, δε θα έλεγα ότι ήταν προορισμένο για να νικήσει. Λίγο μήπως το ότι θύμιζε εποχή disco, και ο κόσμος από νοσταλγία του δίνει την πρωτιά.



Ταλλίν 2002
Νικήτρια χώρα: Λετονία
Τραγούδι: I wanna
Ερμηνευτής: Marie N

Ο διαγωνισμός δεν θα πάει πολύ μακριά την επόμενη χρονιά. Από την φετινή χρονιά αρχίζουμε και βλέπουμε το πόσο ρόλο αρχίζει και παίζει η σκηνική παρουσία. Και αυτή τη φορά το τραγούδι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά έχει μια δυναμική η παρουσία του πάνω στη σκηνή. Λίγο το νάζι της τραγουδίστριας, λίγο τα ευρήματα με το ροζ φορεματάκι της και να σου η πρώτη νίκη για τη Λετονία. Βρες λες την άλλη χρονιά να πάει Λιθουανία να τριτώσουν οι νίκες για τις Βαλτικές χώρες;




Ρίγα 2003
Νικήτρια χώρα: Τουρκία
Τραγούδι: Everyway that I can
Ερμηνευτής: Sertab Erener

Τελικά η νίκη έρχεται για την Τουρκία! Μετά από αρκετά χρόνια συμμετοχών στο διαγωνισμό, τη νίκη την παίρνει η γνωστή σε όλους Σερτάμπ (βλέπε ντουέτο με Μαντώ στο τραγούδι "Φως". Να σημειώσουμε ότι εκείνη τη χρονιά η Μαντώ μας εκπροσώπησε).  Αυτή η χρονιά εκτός από τη δυναμική της σκηνικής παρουσίας, δείχνει και μια προτίμηση των Ευρωπαίων στα έθνικ κομμάτια. Το στήσιμο καθαρά τούρκικο, όπως και ο χορός, και το τρόπαιο κατεβαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, να αναφέρω ότι ήταν ένα από τα κομμάτια που ήταν στα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού.



Κωνσταντινούπολη 2004
Νικήτρια χώρα: Ουκρανία
Τραγούδι: Wild dances
Ερμηνευτής: Ruslana

Αυτή η πουτ@ν@, που λέει και Ψινάκης, μας πήρε τη νίκη μέσα από τα χέρια. Ολόκληρο Σάκη Ρουβά στείλαμε, και τελικά η κοπελιά με τις προβιές παίρνει την πρώτη θέση! Να πω την αλήθεια, δε με τρέλανε ποτέ το συγκεκριμένο τραγούδι. Βάρβαρο και άχαρο πάνω στη σκηνή. Πολύ αγριάδα που πιστεύω δεν ταίριαζε στον διαγωνισμό. Οι ιδιαιτερότητές του όμως ίσως να ήταν αυτές που του έδωσαν τη νίκη. Και έτσι ανεβαίνουμε προς Κίεβο μεριά. Σημείωση: Από αυτή τη χρονιά ξεκινάνε και οι ημιτελικοί.



Κίεβο 2005
Νικήτρια χώρα: Ελλάδα
Τραγούδι: My number one
Ερμηνευτής: Helena Paparizou

Τα λόγια είναι περιττά. Τι να πεις για το τραγούδι αυτό και για την παρουσία του πάνω στη σκηνή. Από την αρχή φαβορί, πήρε την πρωτιά με άνετη διαφορά (αν και στην αρχή δε φαινόταν...!), και δίνει την πρώτη νίκη της Ελλάδας στο διαγωνισμό μετά από 30 και χρόνια παρουσίας σε αυτόν! Η Έλενα, μετά τη συμμετοχή της με τους Antique το 2001 και την τρίτη θέση, φέρνει στην Αθήνα το διαγωνισμό, σε μια περίοδο με πολλές χαρές, μιας και δεν ξέραμε τι θα ξημερώσει τα επόμενα χρόνια...  
Υ.Γ. Και το δικό μας τραγούδι μέσα στα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού παίρνοντας μάλιστα την 4η θέση!



Αθήνα 2006

Νικήτρια χώρα: Φινλανδία
Τραγούδι: Hard rock hallelujah
Ερμηνευτής: Lordi

Ο διαγωνισμός φτάνει στην Αθήνα! Με ένα ωραιότατο σκηνικό που θυμίζει αρχαίο θέατρο, η Eurovision διοργανώνεται στην Ελλάδα και το γήπεδο ΟΑΚΑ είναι κατάμεστο από Έλληνες και ξένους φαν του διαγωνισμού. Εμείς στέλνουμε την Άννα Βίσση η οποία αποθεώνεται, αλλά κερδίζει η αμέσως επόμενη εμφάνιση από την Άννα, που δεν είναι άλλοι από τα τέρατα της Φινλανδίας, οι γνωστοί Lordi. Τώρα το αν άξιζαν ή όχι τη νίκη, δε θα το κρίνω μιας και έχουμε καταλάβει ότι το ιδιαίτερο κάνει τι διαφορά στο διαγωνισμό. Πρώτη νίκη και για τη Φινλανδία επίσης μετά από χρόνια και με περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα!



Ελσίνκι 2007
Νικήτρια χώρα: Σερβία
Τραγούδι: Molitva
Ερμηνευτής: Marija Šerifović


Τελικά να μη λέμε, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν και τις ωραίες δυναμικές μπαλάντες. Η μακρινή ξαδέρφη της Μαρίας της άσχημης, Marija, δίνει την πρώτη νίκη στη Σερβία, μετά από την τελευταία νίκη ως Γιουγκοσλαβία πριν 15 χρόνια. Η Marija περιτρυγιρισμένη από 5 αιθέριες υπάρξεις και ντυμένες όλες με κουστούμια, δίνει τον καλύτερο εαυτό της και συγκινεί με τη μπαλάντα της την Ευρώπη, παρότι είναι γραμμένη στα Σέρβικα. Μπράβο της!



Βελιγράδι 2008
Νικήτρια χώρα: Ρωσία
Τραγούδι: Believe
Ερμηνευτής: Dima Bilan

Να πω ότι το συμπαθώ αυτό το παιδί από τη Ρωσία, ψέματα θα σας πω. Η πρώτη εμφάνιση στο διαγωνισμό ήταν το 2006 στην Αθήνα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Σου λέει θα πάω τώρα, και θα πιάσω την πρώτη. Και τελικά το έκανε πράξη! Με μια δυνατή μπαλάντα, φορώντας ολόλευκα, με έναν βιολιστή δίπλα και έναν παγκοσμίου φήμης αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο Dima δίνει την πρώτη νίκη στη χώρα της αρκούδας και της βότκας (τελευταία πολλές πρώτες νίκες για χώρες). 



Μόσχα 2009
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: Fairytale
Ερμηνευτής:  Alexander Rybak

Το βιολί είχε δώσει τη δεκαετία του '90 τη νίκη στη Νορβηγία. Τη δεκαετία του '00 θα τη ξαναδώσει χάρη στον Αλέξανδρο και το βιολί του. Δε το συμπάθησα το τραγούδι από την αρχή, γιατί ήξερα δυστυχώς ότι θα νικήσει. Και το έκανε και με τεράστια διαφορά και με τους περισσότερους πόντους που έχει κερδίσει ποτέ άλλη χώρα στο διαγωνισμό. Έξυπνο κομμάτι με ωραιότατη σκηνική παρουσία και η Νορβηγία παίρνει την τρίτη της νίκη στο διαγωνισμό. Η πρώτη ήταν τη δεκαετία του '80, οπότε καταλαβαίνω ότι κάθε δεκαετία η Νορβηγία θα κερδίζει τουλάχιστον μια φορά το διαγωνισμό...! Σημειώνουμε ότι τη χρονιά αυτή εμφανίστηκαν ξανά οι κριτικές επιτροπές δίνοντας το 50% της τελικής ψηφοφορίας ενώ το άλλο 50% είναι του κοινού.



Όσλο 2010
Νικήτρια χώρα: Γερμανία
Τραγούδι: Satellite
Ερμηνευτής: Lena

Άλλη μια Έλενα τόσο σύντομα κερδίζει το διαγωνισμό. Το κοριτσάκι αυτό (που την επόμενη χρονιά έγινε γυναίκα) με την ιδιαίτερη αγγλική προφορά, ντυμένη στα μαύρα και με πολυέλαιους στο κεφάλι της, δίνει μετά από χρόνια τη νίκη ξανά στη Γερμανία. Συμπαθητικό τραγούδι, φαβορί από την αρχή, αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά των προηγούμενων χρόνων. Η Lena είναι πολύ αγάπητη στη Γερμανία (τι θεωρούν σαν παιδί τους κάθε οικογένεια) και ένας λόγος να τη στείλουν ξανά τον επόμενο χρόνο για να τους δώσει τη 10η θέση στη χώρα τους.


 

Ντύσσελντορφ 2011

Νικήτρια χώρα: Αζερμπαϊτζάν
Τραγούδι: Running scared
Ερμηνευτής: Ell & Nicky

Καιρός ήταν κάτι το αδιάφορο να κερδίσει τη Eurovision. Πραγματικά αυτό το κομμάτι απορώ πως κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό. Σε μια χρονιά χωρίς ιδιαίτερα δυνατά κομμάτια, και με την επιστροφή της Ιταλίας μετά από χρόνια (κέρδισε και τη 2η θέση), το Αζερμπαϊτζάν που από το 2008 που άρχισε να συμμετέχει πάλευε με την πρωτιά (8η, 3η, 5η και 1η θέση αντίστοιχα για κάθε χρονιά). Θεωρώ ότι τις προηγούμενες χρονιές είχε καλύτερες συμμετοχές, αλλά τελικά η μπαλάντα των Ell & Nicky, δίνει το τρόπαιο στη χώρα των Αζέρων. Κάτι ίσως κερδίζει από τη σκηνική παρουσία που είναι αρκετά ρομαντική και ερωτική. Ξαναλέω όμως, δεν τρελάθηκα κιόλας!
 




   Τέλος του αφιερώματος! Αυτές ήταν όλες οι 56 πρωτιές στο διαγωνισμό της Eurovision! Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε τον 57ο νικητή!
   Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο διαγωνισμός είναι ένα χαρούμενο μουσικό πανηγύρι της Ευρώπης, και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Βέβαια η γκρίνια είναι κλασική στη χώρα μας (ειδικά για τα έξοδα, που ποτέ δεν υπάρχουν γιατί υπάρχουν έσοδα πλέον από τις διαφημίσεις) και πάντα θα υπάρχει.
  Σε μια περίοδο δύσκολη, τέτοιο θεσμοί σε κάνουν και ξεχνιέσαι. Γι αυτό καθίστε στην tv όσοι είστε φαν ή σας ενδιαφέρει γενικότερα ο διαγωνισμός, και απολαύστε τον! ;-)

Γνωρίζεις ότι...

1) Τα τραγούδια πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένη διάρκεια. Μέχρι το 1959 η διάρκεια έπρεπε να ήταν μέχρι 3,5 λεπτά. Το 1957 η Ιταλία κάνει την εξαίρεση εν μέσω αποδοκιμασιών με τραγούδι των 5 λεπτών! Τελικά, από το 1960 εφαρμόστηκε ο κανόνας τα τραγούδια να μη ξεπερνούν τα 3 λεπτά.
2) Δεν πρέπει το τραγούδι που θα σταλθεί στο διαγωνισμό να έχει προβληθεί στα ψηφιακά μέσα πριν το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Αλλιώς ακυρώνεται η συμμετοχή. Και σε εμάς συνέβη το 2005 ,στον ελληνικό τελικό, όταν το τραγούδι του Κώστα Μπίγαλη "Το φως στην ψυχή", που προοριζόταν για την Έλενα Παπαρίζου, είχε εμφανιστεί στο διαδίκτυο πριν το Σεπτέμβριο του 2004, οπότε και ακυρώθηκε.
3) Οι περισσότερες συμμετοχές χωρών ήταν το 2008 και το 2011 με 43 χώρες να συμμετέχουν. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος δημιουργίας των ημιτελικών, ώστε ο θεσμός να γίνει πανευρωπαικός με όλη τη σημασία της λέξεως! Η EBU ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που είναι μέλη της (αν και είναι αρκετά δύσκολο), γι αυτό και κάθε χρόνο προσπαθεί να "φέρει" στο διαγωνισμό όσο το δυνατόν περισσότερες.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 3)

   https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzPSDrZLs2k5GGpHBOnb3E_J11den9TyxilctgPChWY4r1UH_aNYFxwkfklQerFrsp3ITQz2Jr9CC0UX-M3NKB0Qw4jvC2CLeR_4JO4oGaFmGK8ipCRgN18zllSQHmhvyH4pnNGoKWm-s/s1600/eurovision.jpg
   
   Το τρίτο αφιέρωμα στη Eurovision και εδώ έχουμε τις χρονιές από το 1986 έως το 2000. Ξεκινάμε:
(Οι προηγούμενες αναρτήσεις με τα δύο προηγούμενα part:


Μπέργκεν 1986
Νικήτρια χώρα: Βέλγιο
Τραγούδι: J'aime la vie
Ερμηνευτής:  Sandra Kim

Μόλις 13 χρονών η Sandra από το Βέλγιο, αλλά καθόλου γρουσούζικη η ηλικία της μιας και παίρνει την πρώτη θέση για τη χώρα της για πρώτη (και μέχρι σήμερα τελευταία) φορά. Οι τωρινοί κανόνες δεν επιτρέπουν κάτω από 16 χρονών να συμμετέχουν τραγουδιστές, οπότε η Kim κρατάει το ρεκόρ για τη μικρότερη σε ηλικιά που έχει διαγωνιστεί και κερδίσει στο διαγωνισμό. Το μωβ κυριαρχεί και σε αυτό το διαγωνισμό. Μέχρι και παπιγιόν του ιδίου χρώματος φοράει η νικήτρια. Αυτά να τα βλέπει η Ρούλα Κορομηλά που λέει δεν της αρέσει.



Βρυξέλλες 1987
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Hold me now
Ερμηνευτής: Johnny Logan


Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Φέρνει μια δεύτερη νίκη για τη χώρα του ο Logan ξανά. Εμ, λογικό όπως προγράψαμ να τον θεωρούν Mister Eurovision. Το συγκεκριμένο τραγούδι συγκαταλέγεται στα καλύτερα του διαγωνισμού. Δε γίνεται να μη το έχετε ακούσει έστω μια φορά. Αν όχι ακούστε το. Ένα κλικ παρακάτω είναι.


Δουβλίνο 1988
Νικήτρια χώρα: Ελβετία
Τραγούδι: Ne partez pas sans moi
Ερμηνευτής: Celine Dion

- Αυτό το κορίτσι δε μου αρέσει.
- Γιατί ρε;
- Δεν ντύνεται ωραία. Φόρεσε την κουρτίνα της μάνα της για φούστα και ήρθε να τη δούμε.
- Πράγματι, τραγικό.
- Να δεις που σε κανένα δίχρονο δε θα τη θυμάται κανείς.
- Μα γιατί είσαι κακός;
- Ρε άκου που σου λέω. Είναι και άσχημη, δε θα κάνει καριέρα.
- Λες;
- Λέω, λέει; Τιτανικός θα είναι!



Λοζάνη 1989
Νικήτρια χώρα: Γιουγκοσλαβία
Τραγούδι: Rock me
Ερμηνευτής: Riva

Η τότε Γιουγκοσλαβία, στέλνει ροκ (της τότε εποχής) γκρουπ και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Με γλώσσα Σερβο-κροάτικη, το συγκρότημα κερδίζει το διαγωνισμό και δίνει την πρώτη και τελευταία νίκη στη Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της (γιατί μετά έχουμε νίκη από χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας). Και έτσι, κλείνει άλλη μια δεκαετία για την Eurovision!



Ζάγκρεμπ 1990
Νικήτρια χώρα: Ιταλία
Τραγούδι: Insieme: 1992
Ερμηνευτής: Toto Cutugno

Η Ιταλία είχε καιρό να κερδίσει το διαγωνισμό  και συγκεκριμένα από το 1964! Αν και η Ιταλία γενικώς έστελνε πολύ αγαπητά τραγούδια (και δεν ξεχνάμε με τίποτε το Nel blu dipinto di blu ή Volare του 1958), μόνο δυο φορές κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό. Ένας λόγος που την έκανε να αποχωρήσει από το 1997 (με μία μικρή απουσία το 1994 με 1996) και να επανέλθει δριμύτερη μόλις πέρυσι το 2011. Τραγούδι καθαρά ιταλικό αυτό που κερδίζει, θυμίζει έντονα Eros Ramazzotti.



Ρώμη 1991

Νικήτρια χώρα: Σουηδία
Τραγούδι: Fångad av en stormvind
Ερμηνευτής: Carola

Τη χρονιά που εμείς στέλνουμε ένα από τα καλύτερα τραγούδια μας ("Άνοιξη" με Σοφία Βόσσου),  κερδίζει και πάλι η Σουηδία με τη γνώριμη σ' εμάς (λέμε τώρα) Καρόλα. Η Καρόλα συμμετείχε ξανά το 2006 στη δική μας Eurovision καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Εδώ, με ένα κλασικό ποπ της εποχής, δίνει την τρίτη νίκη στη Σουηδία.



Μάλμο 1992
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Why me
Ερμηνευτής: Linda Martin

Πάλι η Ιρλανδία; Και πάλι μπαλάντα; Και την έχει γράψει και η Johnny Logan; Πόσο να αντέξεις πια ο άνθρωπος;Τς, τς, τς. Και να έλεγες ότι πια ήταν και η καλύτερη μπαλάντα; Εμείς είχαμε στείλει κλαρίνο με την Κλεοπάτρα και φτάσαμε στην 5η θέση. Αλλά με τον Johnny να εμπλέκεται, τι περιμένεις; Πρωτιά; Άδικος κόπος...



Μίλστριτ 1993
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: In your eyes   
Ερμηνευτής: Niamh Kavanagh

Ω ναι! Ξανά Ιρλανδία! Αρχίζει και κουράζει το πράγμα.  Δε λέω, συμπαθητικές τελικά μπαλάντες στέλνει η χώρα, αλλά εντάξει. Έχουμε δει και καλύτερα ξαναγράφω! Τι να σου κάνει και η Καιτούλα η Γαρμπή που έβγαλε τα μπούτια έξω; Η Niamh κερδίζει και δίνει την 5η νίκη στη χώρα των ξωτικών!



Δουβλίνο 1994
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Rock 'n' Roll Kids
Ερμηνευτής:  Paul Harrington and Charlie McGettigan

Τι να πεις τώρα... Φαίνεται είχε μεγάλο κόστος η Eurovision και σου λέει δε το δίνουμε συνέχεια στην Ιρλανδία; Αφού τους αρέσει κιόλας. Και πάλι με μπαλάντα. Αλλά τώρα έχουμε ντουετάκι ανδρών με πιάνο και κιθαρίτσα. Ωραιότατα! Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στο διαγωνισμό κερδίζει μια χώρα για δεύτερη συνεχόμενη φορά.



Δουβλίνο 1995
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: Nocturne
Ερμηνευτής: Secret Garden

Όχι, όχι! Αυτή τη φορά ξεφύγαμε από τους Ιρλανδούς. Κερδίζει η Νορβηγία με το πιο αγαπημένο μου τραγούδι από τη Eurovision. Μπορεί να είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο στίχος (και δεν θα υπήρχε αν δεν ίσχυε κανόνας που λέει ότι κάθε τραγούδι πρέπει να έχει έστω 2 γραμμές στίχους), αλλά αυτή η εκπληκτική μελωδία του κομματιού σε παρασύρει. Ειδικά όταν παίζει το βιολί, σου σηκώνεται η τρίχα. Πραγματικά απόλαυση από τους Secret Garden!




Όσλο 1996


Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: The voice
Ερμηνευτής: Eimear Quinn

Ε πως, τόσο εύκολα θα γλυτώναμε από τα ξωτικά; Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο τραγούδι άξιζε τη νίκη του. Με μια εκπληκτική φωνή της τραγουδίστριας και μελωδία αέρινη, η Ιρλανδία κερδίζει για 6η φορά! Πάντως ακόμα και η εμφάνιση στη σκηνή θυμίζει πολύ σκηνικό σε εξοχή της Ιρλανδίας και να τρέχουν τα διάφορα ξωτικά παράλληλα με τη μουσική!




Δουβλίνο 1997
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Love shine a light
Ερμηνευτής: Katrina and the Waves

Επίσης ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια της Eurovision. Το Love shine a light εκείνη τη χρονιά ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και  καταφέρνει να κερδίσει με τεράστια διαφορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει ένα φτασμένο στη μουσική σκηνή συγκρότημα (για όσους δεν γνωρίζουν οι Katrina and the Waves έχουν τραγουδήσει το Walking on sunshine) και κάνουν την πεντάδα στις νίκες τους. Από αυτή τη χρονιά δειλά δειλά κάποιες χώρες αρχίζουν και χρησιμοποιούν το televoting.



Μπέρμινγχαμ 1998
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: Diva
Ερμηνευτής:  Dana International

Τι να πει κανείς γι αυτό το τραγούδι. Έχει αφήσει ιστορία όχι μόνο αυτό, αλλά και η ίδια η τραγουδίστρια, εεεμ ο τραγουδιστης, εεεμ όχι ητραγουδίστρια,ε τέλος πάντων, η εν λόγω κυρία μιας και μετά τη νίκη της ανακαλύπτουν όλοι (δεν υπήρχε και το διαδίκτυο τότε) ότι το διαγωνισμό κέρδισε μία τρανσέξουαλ! Το τραγούδι θεωρείται από τα κλασικά (ήταν και ένα από αυτά καλύτερα στη λίστα από τα 50 χρόνια του θεσμού) και δίνει την τρίτη νίκη στο Ισραήλ.



Ιερουσαλήμ 1999
Νικήτριες χώρες: Σουηδία
Τραγούδια:  Take me to your heaven
Ερμηνευτές:  Charlotte Nilsson

Δεύτερη νίκη σε μια δεκαετία οι Σουηδοί και 4η στο σύνολο. Οι Σουηδοί στέλνουν την Charlotte (και κάνουν το κακό να τη στείλουν και το 2008 και να βγει από τους τελευταίους) και κερδίζει με ένα χαρούμενο ποπ τραγούδι. Η σύγκριση με το 2008 γίνεται μιας και οι πλαστικές είναι εμφανείς στην Nilsson, που επέστρεψε τότε με το επώνυμο του συζύγου της Perrelli (και όχι Πετρέλη). Και κλείνουμε και άλλη μια δεκαετία!



Στοκχόλμη 2000
Νικήτρια χώρα: Δανία
Τραγούδι: Fly on the wings of love
Ερμηνευτής: Olsen Brothers

Νέα χιλιετία! Ο διαγωνισμός αρχίζει και παίρνει τα πάνω του γιατί όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν και διαγωνίζονται. Το 2000 οι αδελφοί Olsen κερδίζουν το διαγωνισμό για λογαριασμό της Δανίας (η οποία κερδίζει για δεύτερη φορά) και το τραγούδι τους γίνεται ένα από τα κλασικά (και αυτό μέσα στα καλύτερα των 50 χρόνων του θεσμού). Απλά, λιτά στη σκηνή, και με τις ιδιαίτερες φωνές τους κερδίζουν το διαγωνισμό.




   Τέλος και σήμερα! Το τελευταίο part σύντομα στις οθόνες σας!


Γνωρίζεις ότι...

1) Πάνω στη σκηνή της Eurovision δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω από 6 άτομα. Γι αυτό και δεν βλέπεται υπερπληθώρα ατόμων, γιατί ο καθένα θα μπορούσε να φέρει όσους ήθελε για καλύτερη σκηνική παρουσία!
2) Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν μεγάλες κυρώσεις από την EBU αν δεν πράττουν αυτά που τους ζητούνται στην τηλεοπτική μετάδοση: Να δείχνουν όλα τα τραγούδια, την ανακεφαλαίωσή τους, την ψηφοφορία και την τελική εμφάνιση του νικητήριου τραγουδιού. Εξαίρεση μόνο στο ενδιάμεσο του διαγωνισμού και στο interval act, όπου μπορεί να δείξει ο σταθμός διαφημίσεις (κάτι που το κάνει πάντα η Ερτ...!).
3) Από το 2004 και μετά δημιουργήθηκαν οι ημιτελικοί μιας και οι χώρες που συμμετείχαν ήταν πλέον πολλές. Η EBU (για περισσότερα λεφτά φαντάζομαι...) με τους ημιτελικούς καταφέρνει να έχει τουλάχιστον 40+ χώρες με συμμετοχές στο διαγωνισμό. Σημαντικό: Η Ελλάδα από τότε που γίνονται οι ημιτελικοί πάντα περνάει στον τελικό και μέχρι στιγμής "χτυπάει" δεκάδα στις θέσεις!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 2)

  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzPSDrZLs2k5GGpHBOnb3E_J11den9TyxilctgPChWY4r1UH_aNYFxwkfklQerFrsp3ITQz2Jr9CC0UX-M3NKB0Qw4jvC2CLeR_4JO4oGaFmGK8ipCRgN18zllSQHmhvyH4pnNGoKWm-s/s1600/eurovision.jpg

    Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους νικητές της Eurovision. Εδώ έχουμε τα πρώτα τραγούδια από το 1971 έως το 1985.
     Για την προηγούμενη ανάρτηση με το πρώτο μέρος του αφιερώματος, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://ordinarygreeklife.blogspot.com/2012/05/eurovision-history-part-1.html

Δουβλίνο 1971
Νικήτρια χώρα: Μονακό
Τραγούδι: Un banc, un arbre, une rue 
Ερμηνευτής:  Séverine

To Μονακό, στέλνει μια σύνθεση που απαριθμεί πράγματα που θα βρεις σε ένα πάρκο. Ένα παγκάκι, ένα δέντρο, ένας δρόμος. Παρόλο αυτά, κερδίζει το διαγωνισμό και ένα ακόμη γαλλικό τραγούδι μπαίνει στη λίστα των νικητήριων τραγουδιών.




Εδινβούργο 1972
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Après toi
Ερμηνευτής: Vicky Leandros


Αυτή η νίκη έχει κάτι το ελληνικό! Και φυσικά μιλάμε για τη Βίκυ Λέανδρος, η οποία συμμετέχει στη Eurovision με το τραγούδι Après toi, και δίνει για άλλη μια φορά τη νίκη στο Λουξεμβούργο. Ωραιότατο τραγούδι το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα του διαγωνισμού και μέσα στα επίσημα καλύτερα των 50 χρόνων.



Λουξεμβούργο 1973
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Tu te reconnaîtras
Ερμηνευτής: Anne-Marie David

Το Λουξεμβούργο έχει σαρώσει στις νίκες όπως έχετε παρατηρήσει. Οπότε και αυτή τη χρονιά βλέπουμε τη μικρή χώρα να παίρνει την τέταρτη νίκη με την Anne-Marie, η οποία φοράει ένα φόρεμα φωτιά στα κόκκινα και να μας ρωτά αν θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Pas mal...



Μπράϊτον 1974
Νικήτρια χώρα: Σουηδία
Τραγούδι: Waterloo
Ερμηνευτής: ABBA

Και φτάσαμε στο 1974. Ναι, και ποιος δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο συγκροτηματάκι; Η καριέρα αυτού του γκρουπ είναι πολύ σημαντική και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά γκρουπάκια όλων των εποχών. Μόνο Βατερλώ δεν ήταν η νίκη τους, η οποία ήταν το εφαλτήριο για την έναρξη μιας λαμπρής παγκόσμιας καριέρας. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που κερδίζει στο διαγωνισμό ένα γκρουπ. Ακόμα, το τραγούδι ήταν πρώτο και στο διαγωνισμό για τα 50 χρόνια της Eurovision και άρα το καλύτερο του διαγωνισμού. Επίσης να αναφέρουμε ότι είναι και η πρώτη χρονιά της Ελλάδας στο διαγωνισμό, με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι "Λιγό κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου".



Στοκχόλμη 1975
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Ding-A-Dong
Ερμηνευτής: Teach-In

Τα ποπ τραγούδια αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους δυναμικά. Λίγο η περσινή χρονιά με τους ABBA, λίγο η φετινή, λίγο και οι επόμενες και κάτι μας λέει πως αυτή τη δεκαετία έτσι θα κινηθούν τα τραγούδια. Συγκρότημα και εδώ, από την γνώριμη στις νίκες Ολλανδία. Αξιοσημείωτο το φλοράλ φόρεμα της lead τραγουδίστριας. Μη ξεχνάμε ότι ήρθε και από την χώρα της τουλίπας.



Χάγη 1976
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Save your kisses for me
Ερμηνευτής: Brotherhood of Man

Πάλι γκρουπ; Πάλι ποπ; Έχει καταντήσει μάστιγα! Το συγκρότημα Brotherhood of Man ήταν ήδη γνωστό, αλλά η συμμετοχή του στο διαγωνισμό το έκανε ακόμα πιο διάσημο στο χώρο της μουσικής. Επίσης, το τραγούδι ήταν και αυτό στη πεντάδα με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του διαγωνισμού (στα 50 χρόνια). Μας αρέσει το χορευτικό μουστάκι και το λουλούδι στο πέτο του lead τραγουδιστή.



Λονδίνο 1977
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: L'oiseau et l'enfant   
Ερμηνευτής: Marie Myriam

Σας έλειψαν τα γαλλικά τραγούδια; Έτσι φαίνεται για τους κριτικούς του διαγωνισμού γι' αυτό και η Γαλλία κερδίζει άλλη μια φορά το διαγωνισμό. Η Marie, με το καναρινί το φόρεμα, κερδίζει με μια δυναμική μπαλάντα για το "πουλί και το παιδί". Θα ζήλεψε από το "Παιδί και το δελφίνι" της Σοφίας Λόρεν. Δεν εξηγείται αλλιώς.



Παρίσι 1978
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: A-Ba-Ni-Bi
Ερμηνευτής: Izhar Cohen and the Alphabeta

Ισραηλινά δεν έχουμε δει, ευκαιρία είναι. Και μάλιστα με τραγούδι αρκετά γνωστό. Και από γκρουπ (είπαμε είναι και της μόδας). Στην Eurovision αυτή κάνει και εμφάνιση το μαλλί άφρο. Και όχι μόνο από τον τραγουδιστή, αλλά και από τους βοηθητικούς. Εξαίσια!



Ιερουσαλήμ 1979
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: Hallelujah
Ερμηνευτής: Gali Atari and Milk and Honey

Το Ισραήλ λέει να στείλει φέτος ένα τραγούδι αφιερωμένο για την περσινή νίκη. Αλληλούια, αλληλούια, και τελικά κερδίζει και φέτος! Οι προσευχές εισακούστηκαν και έχουμε μια συνεχόμενη νίκη για τους Ισραηλινούς. Η Gali και το συγκρότημα "Γάλα και Μέλι" φτιάχνουν το πρωινό τους για να πάρουν δύναμη όλη μέρα και φέρνουν τη δεύτερη νίκη για τη χώρα τους.




Χάγη 1980
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: What's another year
Ερμηνευτής: Johnny Logan

Το μαλλί καρέ σε άντρα ήταν must εκείνα τα χρόνια. Έτσι βγήκε ο Johnny Logan στη σκηνή, ο οποίος θεωρείται ο Mister Eurovision, μιας και ξανακέρδισε μετά από λίγα χρόνια ξανά. Με μπαλάντα, δίνει τη δεύτερη νίκη στην Ιρλανδία. Εύγε, εύγε!


 

Δουβλίνο 1981

Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Making your mind up
Ερμηνευτής: Bucks Fizz

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει γκρουπάκι με μαλλιά αλά λέοντας και με ρούχα στα χρώματα του ουράνιου τοξου. Το ονοματάκι του θυμίζει και λίγο μάρκα μπύρας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο να φτάσουν στην κορυφή με ένα ποπ τραγούδι που δεν νομίζω να έχει μείνει και αλησμόνητο...




Χάρογκεϊτ 1982
Νικήτρια χώρα: Γερμανία
Τραγούδι: Ein bißchen Frieden
Ερμηνευτής: Nicole

Από τα αγαπημένα τραγούδια του διαγωνισμού, έχει μάλιστα μπει στα επίσημα καλύτερα, αυτό το γερμανικό τραγούδι της Nicole έκανε τη διαφορά. Καθισμένη σε μια καρεκλίτσα με την κιθαρίτσα της, φορώντας ένα φόρεμα μαύρο με την πούλια και τον αυγερινό δίνει τη νίκη στη Δυτική Γερμανία (ακόμα δεν είχε λυθεί το ζήτημα) και την πρώτη νίκη της Γερμανίας.



Μόναχο 1983
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Si la vie est cadeau
Ερμηνευτής:  Corinne Hermès

Πείτε την αλήθεια, ένα γαλλικό τραγουδάκι θέλατε να ακούσετε τώρα. Εδώ, το Λουξεμβούργο ξανανικά για μια ακόμη φορά, έλα όμως που θα είναι και τελευταία (Από το 1993 και μετά το Λουξεμβούργο δε συμμετέχει στο διαγωνισμό). Γεμάτο ροζ το σκηνικό από τα φόρεμα της τραγουδίστριας, αλλά και των υπολοίπων που την συνοδεύουν.



Λουξεμβούργο 1984
Νικήτριες χώρες: Σουηδία
Τραγούδια:  Diggi-Loo Diggi-Ley
Ερμηνευτές:  Herreys

Αυτά τα αγόρια από τη Σουηδία έχουν κάνει θραύση. Λίγο η εμφανισή τους, λίγο το τραγούδι με τον εκπληκτικό (ειρωνικά το λέμε!) αυτό στίχο, κάνει τις επιτροπές να ενθουσιαστούν και να δώσουν τη δεύτερη νίκη στη χώρα. Σημειώνουμε και τα υπέροχα χρυσά μποτάκια του τρίου! Τύφλα να 'χουν τα λαδί πασούμια! Μα Diggi-Loo Diggi-Ley...;



Γκέτενμπορκ 1985
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: La det swinge
Ερμηνευτής: Bobbysocks

Μα τι στρας, τη λάμψη είναι αυτή; Οι Bobbysocks φοράνε τα μωβ σακάκια, βγαίνουν στη σκηνή και χοροπηδούν με περισσή χάρη. Η μία βέβαια φαίνεται πως κρύωνε ολίγον, φόρεσε και ένα μαύρο γάντι για διαφόρα (και μωβ κάλτσες ασορτί με το σακάκι). Πάντως χαρούμενο τραγουδάκι και ο ενθουσιασμός φαίνεται πως πέρασε και στις κριτικές ώστε να τις δώσουν την πρώτη θέση.



   Τελείωσε και το δεύτερο κομμάτι του αφιερώματος! Οσονούπω και το τρίτο!


Γνωρίζεις ότι...

1) Το σύστημα ψηφοφορίας λίγο - πολύ γνωρίζουμε ότι είναι το γνωστό 1,2,3,4,5,6,7,8,10,12. Αυτό όμως εφαρμόστηκε το 1975 και μετά. Πριν υπήρχαν άλλες μορφές ψηφοφορίες μέχρι να κατασταλάξουν στη σημερινή.
2) Μέχρι το 1996 η ψηφοφορία γινόταν με κριτικές επιτροπές. Από το 1997 μπήκε δοκιμαστικά από 5 χώρες το televoting και έπειτα οι χώρες χρησιμοποιούσαν μόνο αυτό τον τρόπο. Από το 2009 όμως επανήλθαν οι κριτικές επιτροπές και έτσι στον τελικό έχουμε 50-50 ψήφους από κοινό και κριτικούς.
3) Συνήθως τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς την κάνει η νικήτρια χώρα. Όμως έχει τύχει κάποιες φορές να τη διοργανώσει άλλη χώρα είτε λόγω οικονομικής δυσχέριας, είτε λόγω μη εύρεσης κατάλληλου χώρου διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 1)

  
   Πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, είχαμε κάνει μέσα από αυτό το blog μια αναδρομή στην πορεία της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision. 
(Δες τις περσινές αναρτήσεις:
  Φέτος, λέμε να το πάμε παραπέρα και να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν όλης της Eurovision και συγκεκριμένα στους νικητές κάθε χρονιάς.
   Θα μου πείτε, ποια η διαφορά από άλλα site ή blogs που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο; Καμία, απλά αυτό το blog θα κάνει το δικό του σχολιασμό πάνω στους νικητές της Eurovision.
   Η όλη αναδρομή θα χωριστεί σε 4 κομμάτια και σήμερα θα έχουμε το πρώτο και τις χρονιές από το 1956 έως το 1970. Στο τέλος του κάθε μέρους θα δίνουμε και λίγες χρήσιμες πληροφοριές της Eurovision.
   Και ξεκινάμε!:

Λουγκάνο 1956 
Νικήτρια χώρα: Ελβετία
Τραγούδι: Refrain     
Ερμηνευτής: Lys Assia

Η Eurovision ξεκινάει! Ουσιαστικά ο διαγωνισμός είναι ένα δοκιμαστικό της EBU (European Broadcasting Union) για να δει αν μπορεί να καταφέρει να δείξει ταυτόχρονα σε πολλές χώρες ένα ζωντανό πρόγραμμα. Τα καταφέρνει περίφημα και έχουμε τον πρώτο νικητή που είναι η Lys Assia, με ένα τραγούδι που θυμίζει λίγο από Edith Piaf. Η Lys Assia θα συμμετάσχει και στους επόμενους δύο διαγωνισμούς και γι' αυτό την έχουν ονομάσει και "Miss Eurovision".



Φρανκφούρτη 1957
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Net als toen    
Ερμηνευτής: Corry Brokken


Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από το να ακούτε αισθαντικές μπαλάντες. Ήταν το κλασικό της Eurovision τα πρώτα χρόνια της. Αυτή τη φορά η Ολλανδία κερδίζει με την Corry. Δίπλα της και ένα παιδί (λέμε τώρα) με γυαλιά να παίζει το βιολί του. Βαριέμαι και λίγο...



Χίλβερσουμ 1958
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Dors, mon amour     
Ερμηνευτής: Andre Claveau

Και συνεχίζω να βαριέμαι με την μπαλάντα της Γαλλίας που κερδίζει. Ο Andre είναι ο πρώτος άνδρας νικητής της Eurovision και με το παπιγιονάκι του και το σκέρτζο του κερδίζει τους κριτικούς των χωρών που συμμετέχουν και δίνει τη νίκη στη χώρα του κρουασάν.



Κάννες 1959
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Een beetje     
Ερμηνευτής: Teddy Scholten

Πόση μπαλάντα να αντέξει ο άνθρωπος... Και όμως, θα δούμε και άλλη μία και πάλι την Ολλανδία να κερδίζει. Το όνομα της νικήτριας Teddy. Με το φορεματάκι της και με ενθουσιασμό στη σκηνή νικά στον διαγωνισμό και δίνει τη δεύτερη νίκη της Ολλανδίας στη Eurovision. Εύγε!



Λονδίνο 1960
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Tom Pillibi     
Ερμηνευτής: Jacqueline Boyer

Ναι, ναι. Η Γαλλία κέρδισε. Με τι τραγούδι; Μπαλάντα χαρούμενη φυσικά! Στέλνει τη Jacqueline και παίρνει τη δεύτερη νίκη για τη χώρα της στο διαγωνισμό. Εγώ όμως αρχίζω να κουράζομαι με τα τραγούδια της εποχής και πάω στο επόμενο τραγούδι.



Κάννες 1961
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Nous les amoureux     
Ερμηνευτής: Jean-Claude Pascal

Ωπ! Να σου και άλλος άνδρας που κερδίζει στο διαγωνισμό! Αυτή τη φορά από μια μικρή χώρα που λέγεται Λουξεμβούργο, ο Jean-Claude Pascal και όχι ο Van Damme, με τα πεταχτά αυτιά του κερδίζει την εύνοια των κριτικών και στέφεται ο νικητής της βραδιάς. Ο Jean-Claude εκτός από τραγουδιστής ήταν και πολύ γνωστός κωμικός της Γαλλίας.



Λουξεμβούργο 1962
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Un premier amour     
Ερμηνευτής: Isabelle Aubret

Το ξανθό καρέ κάνει την εμφάνισή του! Μέσα από την Isabelle Aubret η οποία τραγουδά, μα τι άλλο, μια μπαλάντα. Δίνει και τη τρίτη νίκη στη Γαλλία και αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν ο διαγωνισμός γίνεται μεταξύ των γαλλόφωνων χωρών και της Ολλανδίας.



Λονδίνο 1963
Νικήτρια χώρα: Δανία
Τραγούδι: Dansevise     
Ερμηνευτής: Grethe and Jørgen Ingmann

Μα τι γλώσσα ακούω; Και όμως, δεν είναι Γαλλικά! Μου είναι λίγο δυσνόητη η γλώσσα και λογικό. Είναι δανέζικα. Και έχουμε και το πρώτο ντουετάκι που κερδίζει τη Eurovision. Εντάξει, δεν είναι και ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα, αλλά μια χαρά μας τα είπαν η Grethe και ο Jørgen.



Κοπεγχάγη 1964
Νικήτρια χώρα: Ιταλία
Τραγούδι: Non ho l'eta     
Ερμηνευτής: Gigliola Cinquetti

Και να σου που εμφανίζονται και τα ιταλικά στο προσκήνιο. Μια Ιταλίδα στην Κοπεγχάγη, και όχι στην Κυψέλη, κερδίζει το διαγωνισμό και δίνει την πρώτη νίκη στην Ιταλία. Βρε λες να μην ξανακούσουμε γαλλικά πάνω στη σκηνή της Eurovision;



Νάπολι 1965
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Poupée de cire, poupée de son    
Ερμηνευτής: France Gall 

Έτσι είναι άμα το ματιάζεις! Πάλι γαλλικά, πάλι Λουξεμβούργο, και τα νεύρα σου γίνονται τσατάλια! Βέβαια το τραγουδάκι ευχάριστο είναι, η France Gall έγινε αρκετά γνωστή μετά το διαγωνισμό (έχει τραγουδήσει το "Ella elle l'a") και η μικρή αυτή χώρα κερδίζει για δεύτερη φορά. Σημείωση: Ήταν και ένα από τα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού.



Λουξεμβούργο 1966
Νικήτρια χώρα: Αυστρία
Τραγούδι: Merci Chérie
Ερμηνευτής: Udo Jürgens

Σιγά, σιγά κάνουν δειλά την εμφάνισή τους κι άλλες χώρες στο διαγωνισμό και οπότε ο ανταγωνισμός γίνεται μεγαλύτερος! Έτσι, αυτή τη χρονιά κερδίζει άνδρας από την Αυστρία, ο Udo, και με στίχο στα γερμανικά. Πάντως από εμφάνιση πάλι χάλια μαύρα στη Eurovision.



Βιέννη 1967
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Puppet on a String
Ερμηνευτής: Sandie Shaw

Και επιτέλους λίγο χαρούμενος ρυθμός και λίγη ποπ της εποχής! Γιατί; Μα γιατί κερδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστό για την ποπ μουσική του. Στέλνει την Sandie η οποία έχει μια τάση να κοιτάει το ταβάνι. Τώρα, ή προσευχόταν στο Θεό να κερδίσει ή θα έσταζε από πάνω και φοβόταν μην της χαλάσει το καρέ μαλλί. 



Λονδίνο 1968
Νικήτρια χώρα: Ισπανία
Τραγούδι: La, la, la 
Ερμηνευτής: Massiel

Μη με γελούν τα μάτια μου; Βλέπω έγχρωμα! Και ναι, η EBU πάει ένα βήμα πιο μπροστά και μας δίνει χρώμα στην tv!  Το χρωματάκι βοηθά να δούμε ότι οι βοηθητικές φωνές φοράνε τιρκουάζ και ότι το φόρεμα της νικήτριας ήταν ολίγον τι αίσχος. La, la, la, μας πήρε τα μυαλά και τη νίκη η Massiel, δίνοντας την πρώτη νίκη στην Ισπανία.



Μαδρίτη 1969
Νικήτριες χώρες: Ισπανία 
                          Ολλανδία
                          Ηνωμένο Βασίλειο
                          Γαλλία
Τραγούδια:  Vivo cantando
                  Boom Bang-a-Bang
                          De troubadour
                 Un jour, un enfant
Ερμηνευτές:  Salomé
                    Lulu
                    Lenny Kuhr
                    Frida Boccara

Ναι, είναι αλήθεια. Έχουμε την πρώτη ισοπαλία στη Eurovision. Τέσσερις χώρες στην πρώτη θέση και όλες έχουν κερδίσει έστω από μία φορά στο διαγωνισμό. Και αυτή λίγο μαγείρεμα στις βαθμολογίες δεν έκαναν να βγει ένα τραγούδι νικητήριο. Είναι που δεν έχει μπει η Ελλάδα στο διαγωνισμό ακόμα... ;-P



Άμστερνταμ 1970
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: All Kinds of Everything
Ερμηνευτής: Dana

Και άμα σας έλειψαν οι μπαλάντες, ακούστε άλλη μία. Αυτή τη φορά από την Ιρλανδία. Η Dana τραγουδά καθιστή. Μάλλον την πόνεσε η μέση της και τα πόδια της στη διαδρομή Δουβλίνο - Άμστερνταμ και σου λέει θα κάτσω πάνω στη σκηνή να ξεκουραστώ. Έβαλε και μία γλάστρα από πίσω της για ντεκόρ και χτυπά την πρώτη θέση για τη χώρα της. 



    Αυτά για σήμερα! Σε 2 μέρες έχουμε το μέρος δεύτερο! Stay tuned!

Γνωρίζεις ότι...

1) Στο διαγωνισμό της Eurovision μέχρι το 1998 τη μουσική έπαιζε ζωντανή ορχήστρα! Από το 1999 και μετά λόγω κόστους, η μουσική παίζει ηχογραφημένη και ζωντανή είναι μόνο η φωνή του τραγουδιστή και των βοηθητικών τραγουδιστών που τον πλαισιώνουν.
2) Επίσης το 1999 αποφασίστηκε πως μπορεί μια χώρα να χρησιμοποιήσει και άλλη γλώσσα εκτός από τη δική της.
3) Από το 1990 αποφασίστηκε να ανεβαίνουν στη σκηνή μόνο άτομα που είναι άνω των 16. Κάποια χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε και ο θεσμός της Junior Eurovision, χωρίς όμως την ίδια ανταπόκριση.