Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα ταξίδια μου: Πράγα (Τσεχία)

 
    
       Καιρό είχαμε να γράψουμε για κανένα ταξιδάκι. Αυτή τη φορά ας πάμε λίγο στη μέση της Ευρώπης. Θα γράψω για το πιο πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό, στην Πράγα της Τσεχίας. Για την Πράγα είχα ακούσει πολλά εδώ και χρόνια. Για το πόσο όμορφη είναι και φυσικά για το πόσο φθηνή είναι. Μετά από την επίσκεψή μου στην πόλη μπορώ να πω ότι ισχύουν και τα δύο. Αλλά ας ξεκινήσουμε να την περιγράφουμε λίγο.
     Η Πράγα δεν είναι καμία τεράστια πόλη. Και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται και πάρα πολύς χρόνος για να τη γυρίσεις, οπότε συνήθως ένα τριήμερο είναι υπεραρκετό για να την γνωρίσεις και να τη δεις ολοκληρωτικά. Το αεροδρόμιο από το κέντρο της πόλης δεν είναι πολύ μακριά και υπάρχουν συχνά δρομολόγια από και προς αυτό. Μάλιστα κάποιες διαδρομές σε αφήνουν στον κεντρικό σταθμό, οπότε μπορεί κάποιος να πάει και να συνεχίσει το ταξίδι του σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας. 

Στην κεντρική πλατεία της πόλης
     
      Από την Πράγα διέρχεται ο ποταμός Μολδάβας, όπου σε αυτόν βρίσκεται και το βασικό αξιοθέατο της Πράγας, που είναι η γέφυρα του Καρόλου. Στη γέφυρα υπάρχουν πολλές αψίδες, βάθρα και αρκετά αγάλματα και γλυπτά, με μπαρόκ στοιχεία. Η γέφυρα ουσιαστικά ενώνει την παλιά πόλη με την Μάλα Στράνα, που είναι μία από τις κεντρικές συνοικίες της πόλης. Στην παλαιά πόλη βρίσκεται η κεντρική πλατεία, στην οποία βρίσκεται το παλαιό Δημαρχείο και το αστρονομικό ρολόι. Από την άλλη πλευρά της γέφυρας, θα δείτε το κάστρο της πόλης και τον καθεδρικό ναό του Άγιου Βίτου. 
       Φυσικά, υπάρχει και η νέα πλευρά της πόλης, στην οποία βρίσκεται η πλατεία Wenceslas, που είναι η κεντρικότερη και πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης, όπως επίσης εκεί θα βρείτε το εθνικό μουσείο, όπως και την εθνικό θέατρο. Επίσης, εκεί είναι και το μουσείο Mucha, όπου μπορείτε να δείτε έργα του γνωστού Τσέχου ζωγράφου Αλφόνς Μούκα.
      Η νυχτερινή ζωή στην Πράγα λίγο πολύ γνωστή. Αρκετά κλαμπ για νυχτερινές βόλτες, τσέχικες παμπ με μπύρες (που όπως είναι φυσικό) τσέχικης παραγωγής και φαγητό σε τιμές λογικότατες.
      Σχετικά κοντά στην Πράγα είναι το Κάρλοβι Βάρι. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο, και μάλιστα από τα ακριβά. Εκεί βρίσκονται θερμά λουτρά και μάλιστα έξω από αυτά θα βρείτε μικρές πηγές, από τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε το νερό (το οποίο δε θα σας αρέσει...). Υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζάκια για να ψωνίσετε, αλλά όπως προανέφερα είναι ακριβά. Επίσης, υπάρχουν και αρκετά ακριβά ξενοδοχεία με καζίνο, για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.

     
     Φωτογραφία από το Κάρλοβι Βάρι

    Γενικότερα η Πράγα είναι ένας προορισμός στο εξωτερικό που μπορείς να βρεθείς εύκολα. Είτε οδικώς (αλλά με πολλές ώρες πάνω στους δρόμους), είτε αεροπορικώς. Ειδικά για αυτούς που θέλουν απλά να περάσουν όμορφα, χωρίς να ξοδέψουν πολύ χρήμα και χρόνο, θέλοντας και κάτι εκτός Ελλάδας, η Πράγα είναι ο ιδανικός τόπος.