Google Website Translator Gadget

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ταξίδια μου: Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)

    
     Το Λονδίνο (London) είναι μια από τις κλασικές πόλεις της Ευρώπης που θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί. Μια πόλη κέντρο πολλών πραγμάτων με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι συνέδριο σε των Ηνωμένων Εθνών μιας και δεν λείπει καμία εθνικότητα από τους δρόμους. 
      Στην πόλη έχω πάει δύο φορές, με διαφορετική παρέα την κάθε φορά. Την πρώτη φορά βρέθηκα εκτός από το Λονδίνο, και σε δύο μικρότερες περιοχές της πόλης. Αλλά αυτά θα τα γράψουμε στην πορεία του άρθρου. Αυτή τη φορά θα γράψω πιο γενικά και όχι με βάση το τι έκανα την κάθε μέρα που βρισκόμουν εκεί. Θα γράψω τι είδα, τι έκανα και γενικώς έναν οδηγό της πόλης μέσα από τη δική μου ματιά. 
    Την πρώτη φορά πήγα με γκρουπ και έμεινα σε ξενοδοχείο, το οποίο μάλιστα βρισκόταν δίπλα στα γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ (Scotland Yard), της αστυνομίας του Λονδίνου. Οπότε φαντάζεστε τη χαρά ήμασταν που είχαμε την προστασία των αστυνομικών…! Η θέση που βρισκόταν το ξενοδοχείο ήταν κεντρικότατη, μιας και πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης ήταν πολύ κοντά μας. Τη δεύτερη φορά μέναμε σε φίλο, οπότε είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο στο δούμε αλλά και στο να διασκεδάσουμε. Και ας ξεκινήσουμε με το τι είδα. 
                                              Το Βρετανικό Μουσείο 
 
       Η πόλη έχει πάρα πολλά μουσεία, όπως και κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης. Φυσικά το πρώτο κλασικό για επίσκεψη δεν είναι άλλο από το Βρετανικό Μουσείο. Ένας λόγος παραπάνω για μας μιας και υπάρχει ολόκληρη αίθουσα για τα ελληνικά εκθέματα και για τα κλεμμένα (μη κρυβόμαστε) μάρμαρα του Παρθενώνα. Βέβαια το μουσείο έχει και πολλές άλλες αίθουσες με εκθέματα από διάφορους άλλους πολιτισμούς, όπως τον κινέζικο, βαβυλωνιακό, αιγυπτιακό κοκ. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά είδαμε πολύ φευγαλέα την αίθουσα με τα ελληνικά μνημεία, ενώ τη δεύτερη περάσαμε στα γρήγορα όλο του μουσείο. Να σημειώσω ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας. 
      Το δεύτερο κλασικό μουσείο για επίσκεψη δεν είναι άλλο από αυτό της Madame Tussauds. Ή αλλιώς του μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα. Εδώ έχω να πω ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το πότε θα πάτε. Την πρώτη φορά που πήγαμε ήταν μέρα Σάββατο και γινόταν χαμός από τα γκρουπ και από τον κόσμο. Ουρές πολύ μεγάλες έξω, μέσα με το ζόρι μπορούσες να βγάλεις φωτογραφίες και σε κάποια σημεία στριμωχνόσουν από κινέζους τουρίστες! Τη δεύτερη φορά πήγαμε πρωί καθημερινής και δεν υπήρχε καθόλου ουρά και σχεδόν καθόλου κόσμος. Τώρα, το μουσείο σαν μουσείο αξίζει, γιατί δε δείτε αρκετές προσωπικότητες από όλους τους χώρους του παγκόσμιου θεάματος. Μπορείτε με το εισιτήριο να ζητήσετε να έχετε πρόσβαση και στο χώρο του πλανητάριου, αν και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Όπως επίσης και σε ένα χώρο μετά υπάρχει αίθουσα (Chamber of Horrors) με ζωντανούς ηθοποιούς που σε τρομάζουν (ακόμα δε ξεχνώ αυτόν που μου φύσηξε μέσα στο αυτί), όπως και το τρενάκι Spirit of London, το οποίο έχει βαγονάκι σε μορφή μαύρου ταξί και σε κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Σημείωση: Το εισιτήριο είναι λίγο θα σας τσιμπήσει, αλλά αξίζει με τα χίλια η επίσκεψη. 
                          To Madame Tussauds με το Πλανητάριο 
 
       Στο Λονδίνο υπάρχει εξαιρετική Εθνική Πινακοθήκη για επίσκεψη με αρκετά έργα από γνωστούς ζωγράφου του παγκόσμιου στερεώματος. Όπως επίσης και η Πινακοθήκη Τέιτ (Tate Museam), από τις γνωστότερες της πόλης. Επίσης, υπάρχει το Tower of London, κομμάτι του ιστορικού βασιλικού παλατιού, το οποίο είναι ανοιχτό για τους τουρίστες. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει και το London Dungeon, το οποίο αναδημιουργεί ιστορικά γεγονότα μέσα όπως από χιούμορ και τρόμο (κάτι σαν την αίθουσα στο Madame Tussauds). Για πιο σύγχρονα μουσεία θα πάτε στο μουσείο Eπιστήμης (Science Museam) και στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Museam of Natural History). Ιδιαίτερα το δεύτερο είναι εξαιρετικό και θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να το γυρίσετε. Αξίζει όμως τον κόπο. Για συναυλίες εσωτερικού χώρου υπάρχει το Royal Albert Hall (τραγούδησε και η Άννα Βίσση εκεί…). Όσο για εκκλησίες, γνωστότερη ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου, όπου εκεί τελέστηκαν και πολλές κηδείες όπως του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του λόρδου Νέλσον, αλλά και της λαίδης Νταϊάνα. Άλλη γνωστή εκκλησία είναι και το Αβαείο Γουεστμίνστερ (Westminster Abey), το οποίο βρίσκεται κοντά στο Big Ben. Φυσικά, υπάρχουν και γνωστά γήπεδα για επίσκεψη στο Λονδίνο με πρώτο και καλύτερο το Γουέμπλει (Wembley), γήπεδο ποδοσφαίρου και αυτό του Γουίμπλετον (Wimbledon), γήπεδο τένις. Στο Wimbledon καλό είναι να πάτε μόνο αν έχει αγώνες, γιατί αλλιώς δε θα δείτε και τίποτε το σημαντικό… 
                                 Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου
 
       Στην πόλη θα βρείτε και αρκετά τεράστια πάρκα. Τα Χάιντ Παρκ (Hyde Park), Ρέτζεντς Παρκ (Regent’s Park) και Σαιντ Τζέιμς Παρκ (St. James Park) είναι από τα βασικά. Συνολικά και τα 3 σχεδόν αντιστοιχούν σε 350 εκτάρια…! Είναι ότι πρέπει για βόλτες και παιχνίδι και οι Λονδρέζοι τα τιμούν δεόντως ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός. Τα πάρκα είναι εξαιρετικά και σε κάποια από αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συναντήσετε αρκετά σκιουράκια στο δρόμο σας! Τώρα ας πάμε στα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης. Πρώτο και κλασικότερο όλων πιο άλλο; Μα φυσικά το περίφημο Big Ben. Μαζί με το κοινοβούλιο, το Big Ben είναι το αξιοθέατο που δε θα παραλείψετε να επισκεφτείτε. Βγάλτε πάμπολλες φωτογραφίες και συνεχίστε για το Tower Bridge, την γνωστότερη γέφυρα της πόλης. Στον Τάμεση γενικότερα θα βρείτε αρκετές γέφυρες, αλλά η Tower Bridge είναι ιδιαίτερη και αρχιτεκτονικά. Καλό είναι να περάσετε και από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, να χαιρετήσετε την βασιλομήτωρ. Μη σας περάσει για αγενείς…! Θα το βρείτε στην μία άκρη του Hyde Park (μη ξεχνάτε ότι τα περισσότερα πάρκα σο Λονδίνο είναι βασιλικά). Τέλος, θα πάτε και σε κάτι πιο σύγχρονο που δεν είναι άλλο από το London Eye. Δημιουργήθηκε για το νέα χιλιετία και οι Λονδρέζοι το θεωρούν μέρος πλέον της πόλης τους. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μύλο σαν αυτούς ενός λούνα παρκ σε μεγαλύτερο μέγεθος.
                                    Κομμάτι του Hyde Park από ψηλά!
 
      Εκτός από πολλά πάρκα, το Λονδίνο έχει και πολλές πλατείες με αρκετό κόσμο. Οι πιο βασικές είναι: Η πλατεία Πικαντίλι (Picadilly Circus), στην οποία θα βρείτε πολλά μπαρ, καφετέρειες, εστιατόρια αλλά και την Τσάινα Τάουν (China Town) της πόλης. Η πλατεία Λέστερ (Leicester Square), στην οποία υπάρχουν πολλοί κινηματογράφοι και θέατρα, και συνήθως εκεί γίνονται και πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες ταινιών. Εξίσου γνωστή είναι και η πλατεία Τραφάλγκαρ (Trafalgar Square). Εκεί θα βρείτε αρκετά γλυπτά και αγάλματα Επίσης εκεί βρίσκεται και η Εθνική Πινακοθήκη. Τέλος, στο Κόβεντ Γκάρντεν (Covent Garden) βρίσκεται η κεντρική αγορά της πόλης στην οποία επίσης θα βρείτε πληθώρα μαγαζιών και καφέ.
                           Άποψη της πλατείας Τραφάλγκαρ
 
        Και μετά τις πλατείες ας περάσουμε και στους δρόμους και τις συνοικίες. Και θα μιλήσουμε για την Οξφορντ Στριτ (Oxford Street), τον δρόμο για τους λάτρεις των αγορών. Θα βρείτε τα καλύτερα μαγαζιά και με πρώτο και καλύτερο το περίφημο Harrods. Μην το παραλείψετε έστω και για μια βόλτα, γιατί όχι να πάρετε και κάτι για να θυμάστε. Άλλος γνωστός δρόμος για ψώνια είναι και η Bond Street. Για εσάς που δεν έχετε και πολλά να δώσετε, μην ανησυχείτε. Υπάρχει και το Κάμντεν (Camden Town), λίγο πιο έξω από το κέντρο του Λονδίνου για φθηνότερες αγορές στο οποίο θα βρείτε αρκετούς πάγκους. Επίσης και στο Portobello Road θα βρείτε υπαίθριες αγορές, αλλά ακριβότερες. Εφόσον θα φτάσετε στο Portobello Road, να ξέρετε ότι βρεθήκατε στο γνωστό Notting Hill, μία από τις γνωστότερες συνοικίες του Λονδίνου (διάσημο και από την ομώνυμη ταινία με την Τζούλια Ρόμπερτς και Χιου Γκραντ). Επίσης, καλό είναι να πάτε και στην περιοχή του Γκρίνουιτς, ώστε να πατήσετε πάνω στον μεσημβρινό και να δείτε και το αστεροσκοπείο της πόλης. 
                      Περπατώντας στο Notting Hill να τι θα δείτε!
 
       Και τέλος, τι άλλο από την βραδινή διασκέδαση στο Λονδίνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη το βράδυ είναι για τους νέους, και μάλιστα μεθυσμένους νέους. Μη σας φανεί περίεργο που θα δείτε αρκετούς Άγγλους να ξερνούν στο δρόμο. Για αυτούς είναι φυσικό φαινόμενο. Κλασική περιοχή αυτή του Soho. Η περιοχή είναι στο στυλ του Γκάζι στην Αθήνα και της Συγγρού στη Θεσσαλονίκη. Κακόφημες περιοχές, οι οποίες με τις κατάλληλες αλλαγές έχουν γίνει τα in στέκια των πόλεων. Βέβαια και στις παραπάνω πλατείες που έχουμε αναφέρει θα βρείτε πολλές παμπ για μπύρες και γενικότερα δε θα βαρεθείτε το βράδυ στο Λονδίνο. Λίγη προσοχή στους μεθυσμένους και θα περάσετε χάρμα! 

                                    Η Piccadilly Circus

        Για τις μετακινήσεις σας μην ανησυχείτε καθόλου! Το μετρό της πόλης είναι από τα παλαιότερα του κόσμου και έχει πάρα πολλές γραμμές που μπορούν να σε πάνε σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης και των περιχώρων. Επίσης, για τους ξενύχτηδες υπάρχουν και νυχτερινά λεωφορεία  με σχετικά συχνά δρομολόγια.
     Η πόλη του Λονδίνου είναι από τους κλασικούς προορισμούς της Ευρώπης. Λογικό να θεωρείτε μιας και δεν της λείπει τίποτα. Από εδώ ξεκίνησαν και δημιουργήθηκαν τάσεις σε διάφορους τομείς και δεν παύει ακόμα και σήμερα να θεωρείτε το κέντρο της Ευρώπης, από την οποία επηρεάζονται και οι υπόλοιπες πόλεις αυτής. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πάτε μόνο μια φορά στη ζωή σας στο Λονδίνο, γι αυτό να είστε σίγουροι ί ;-)! 


Υ.Γ. Εμείς επισκεφτήκαμε επίσης το κάστρο του Γουίνδσορ (Windsor Castle), το οποίο βρίσκεται εκτός του Λονδίνου και είναι επίσης βασιλικό θέρετρο. Επίσης πήγαμε για λίγο και στο Oxford, την γνωστή πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, όπως και στο χωριό του Σαίξπηρ, το Στράτφορ. Το τελευταίο καλό είναι να πάτε να το δείτε, γιατί η εικόνα του θα σας πάει στον εποχή που ζούσε ο Σαίξπηρ! 
 
                      Είναι να μη θες να πας στο χωριό του Σαίξπηρ;