Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τα ταξίδια μου: Σαμοθράκη


  Υπάρχει ένα ωραιότατο νησάκι κάτω από το νομό Αλεξανδρούπολης που λίγοι το έχουν επισκεφτεί. Συνήθως αυτό το νησί είναι ο τρόμος και ο φόβος των απανταχού φαντάρων γιατί θεωρείται δυσμενής μια μετάθεση εκεί. Για το καλοκαίρι βέβαια το νησί παρότι σχετικά μικρό είναι ένας πολύ ωραίος προορισμός για μια εκδρομή.
     Εγώ, αν θυμάμαι καλά, πήγα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2003. Δεν είμαι και 100% σίγουρος. Ο αρχικός προορισμός είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου πήραμε το καράβι για να πάμε στο λιμανάκι της Σαμοθράκης. Για μένα, καλό είναι αφού πάτε Αλεξανδρούπολη, να μείνετε και ένα βραδάκι εκεί, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο αφού φτάσατε μέχρι εκεί. Γενικά για τη Θράκη θα γράψω άλλη φορά, μιας και τις πόλεις της τις έχω επισκεφτεί παραπάνω φορές. Παίρνοντας, λοιπόν, το πλοίο της γραμμής, φτάσαμε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Εκεί είναι και το μοναδικό λιμάνι του νησιού το οποίο βρίσκεται στο βόρειο μέρος του. Ένα καφεδάκι θα πρέπει να το απολαύσετε στο λιμάνι αφού φτάσετε. Εμείς, αφού ήπιαμε τον καφέ, πήραμε το αμάξι και φτάσαμε στο ξενοδοχείο. 
                                          Το βουνό του νησιού, Σάος
     Το νησί διακρίνεται για την άγρια χλωρίδα και πανίδα του. Πραγματικά, υπάρχει πάρα πολύ πράσινο και θα είναι η χαρά του κάθε εκδρομέα να απολαύσει διαδρομές μέσα στο πράσινο. Εκεί που πραγματικά θα ενθουσιαστείτε είναι στις Βάθρες. Φορέστε τα μαγιό σας, και εκμεταλλευτείτε τη θέα των βράχων δίπλα από υπέροχους καταρράκτες. Για τους πιο τολμηρούς, μπορείτε να κάνετε και μεγαλύτερες διαδρομές στο χώρο και να ανακαλύψετε την άγρια βλάστηση του νησιού. Για αυτούς που κουράζονται εύκολα, ας γυρίσουν και ας επισκεφτούν τις παραλίες.
                                              Άποψη από τις βάθρες
     Οι παραλίες του νησιού δεν είναι πολλές. Παρότι βρίσκεσαι σε νησί, και γύρω του απλώνεται η ακτή, η αλήθεια είναι ότι δε ενδείκνυται να κάνεις μπάνιο όπου βρεις. Οι βασικές παραλίες που θα πας στο νησί είναι οι εξής δύο: Η Παχιά Άμμος και οι Κήποι. Οι δυο παραλίες είναι εντελώς διαφορετικές η μία από την άλλη. Στους Κήπους, θα συναντήσετε μια παραλία από πέτρες, αρκετά απλωμένη, όπου δεσπόζουν στην άκρη τα βράχια του νησιού. Στην Παχιά Άμμο, όπως το λέει και το όνομα, θα βρείτε μια παραλία με άμμο, στην οποία έχει δημιουργηθεί και ένα πάρα πολύ όμορφο κολπάκι γύρω από τα ψηλά βράχια. Θεωρώ ότι είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες που έχω δει εγώ προσωπικά, και αξίζει να πάτε.
       Επίσης, το νησί φημίζεται και για το κάμπινγκ του. Αν και εγώ είμαι γενικώς αρνητικός με την ιδέα και τη φιλοσοφία του κάμπινγκ (τρελός φαν των ξενοδοχείων), εδώ θα βρείτε και τα δύο είδη κάμπινγκ, και το ελεύθερο και το οργανωμένο. Βέβαια, από το δρόμο με το αμάξι που έβλεπα το χώρο του ελεύθερου κάμπινγκ, πραγματικά παραήταν ελεύθερο. Αλλά καθένας με τα γούστα του ;-). 
                                                    Η παραλία "Κήπος"
      Στα 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι είναι η Χώρα, στις πλαγιές του βουνού Σάος, πάνω από τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Εκεί υπάρχει και η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όταν πήγαμε υπήρχε ένα τοπικό πανηγύρι, οπότε απολαύσαμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε διάφορα παραδοσιακά event. Πιο έξω, υπάρχει και το Εκκλησάκι του Σωτήρος που αξίζει να περάσετε. Καλό είναι να κάνετε μια βόλτα και στο λαογραφικό μουσείο.
Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα στη Σαμοθράκη. Ειδικά ένα από αυτά είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο, και δεν είναι άλλη από τη Νίκη της Σαμοθράκης που βρίσκεται τώρα στο μουσείο του Λούβρου. Τα περισσότερα, όμως, αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στην Παλαιόπολη, όπου υπάρχει και μέρος αρχαίου θεάτρου και μέρος - κομμάτια από αρχαίο ναό. Επίσης, εκεί θα βρείτε και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.
      Τέλος, στη Σαμοθράκη γίνεται κάθε χρόνο το Samothraki Dance Festival. Ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που θα είναι γεμάτα τα κάμπινγκ, λόγω των πολλών free style ατόμων που επισκέπτονται το φεστιβάλ. Υπό το φως της πανσέληνου, η ηλεκτρονική μουσική παίζει και το πάρτι ξεκινά! Λόγω άλλων ακουσμάτων, εγώ δε θα τιμούσα το συγκεκριμένο πάρτι, αλλά οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής και γενικότερα των υπαίθριων φεστιβάλ νομίζω πως θα το λατρέψουν γιατί όπως προανέφερα η Σαμοθράκη και τα μέρη της είναι εξαιρετικά είτε για να χαλαρώσεις, είτε για να διασκεδάσεις. Βέβαια, club και μπουζούκια δε θα περιμένετε στο νησί. 
                                      Μέρος από τον αρχαιολογικό χώρο

      Εγώ αυτό που έχω να πω είναι να αφεθείτε απλά στη μαγεία και στο μυστικισμό του νησιού. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ ωραίος προορισμός για όλους. Και μάλιστα το ωραίο είναι ότι συνδυάζει βουνό με θάλασσα και όλα αυτά σε λίγα χιλιόμετρα το ένα με το άλλο.