Google Website Translator Gadget

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τα ταξίδια μου: Μάλτα


      Και επιστρέφουμε στα γνωστά άρθρα, και αυτή τη φορά με ένα πιο εξωτικό ταξίδι. Θα γράψω για την εμπειρία μου σε μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης. Μια χώρα που βρίσκεται στη Μεσόγειο, πολύ κοντά στην Αφρική παρά στην Ευρώπη.
     Στη Μάλτα πήγα με γνωστή ταξιδιωτική εταιρεία, με ομαδικό γκρουπ, αλλά μαζί με πολύ ωραία παρέα. Μάλιστα, πήγαμε με τις Μαλτέζικες αερογραμμές, οι οποίες δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις ελληνικές της (τότε) Ολυμπιακής. Πολύ καλό ταξίδι, ευγενέστατοι οι αεροσυνοδοί και σε 2 και κάτι ώρες ήμασταν στη Μάλτα.
                                          Φωτό από την πρωτεύουσα 
     Πρωτεύουσα της Μάλτας είναι η Βαλέτα (Valetta). Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της (η βικιπαίδεια μάλιστα τον αποκαλεί μπαρόκ), έχει ανακηρυχτεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πραγματικά, αξίζει να την περπατήσεις (δε θέλει και πολύ κόπο, μικρή είναι) και να χαρείς αυτή την ιδιαίτερη ομορφιά. Εκεί θα βρείτε και τον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη με το γνωστό τάγμα των Ιπποτών. Το ξενοδοχείο που μας είχαν κλείσει δεν ήταν πολύ μακριά από την κεντρική είσοδο της πόλης. Για την ακρίβεια ήταν ακριβώς δίπλα (εκπληκτικό ξενοδοχείο 5 αστέρων, τρώγαμε πλουσιοπάροχα για πρωινό!). Όμως, να σημειώσω ότι η νυχτερινή διασκέδαση στη πόλη της Βαλέτας είναι μηδαμινή. Και αυτό γιατί όλα τα club, εστιατόρια, μπαράκια θα τα βρείτε σε άλλο σημείο του νησιού.
       Οπότε από εδώ αρχίζουν και διαβάζουν όσοι θέλουν να μάθουν για τις νυχτερινές εξορμήσεις. Η πόλη Σλιέμα (Sliema) είναι αυτή που θα προτιμήσετε για τις βραδινές σας βόλτες. Τα έχει όλα και συμφέρει. Βασικά δε πολυσυμφέρει αν μένετε Βαλέτα, γιατί είναι ολίγον μακριά. Εκεί είναι και πολλά μεγάλα ξενοδοχεία (βλέπε Hilton), οπότε καλό είναι να κλείσετε ή να ζητήσετε να σας κλείσουν εκεί αν θέλετε να διασκεδάζετε κάθε βράδυ.  
                                             Ηλιοβασίλεμα στη Σλίεμα
     Φυσικά υπάρχουν αρκετές παραλίες στη Μάλτα, όπως η παραλία Saint Paul, αλλά οι πιο γνωστές και με πολύ κόσμο είναι η Saint George και η Saint Julian (πήξαμε στους αγίους όπως βλέπετε στις παραλίες). Επειδή εγώ πήγα το μήνα Οκτώβριο, δε τίμησα τις παραλίες (τίμησα όμως τη πισίνα του ξενοδοχείου ;-) ). Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναφέρω ότι καλό είναι να μη πάτε Μάλτα την περίοδο του καλοκαιριού. Το κλίμα είναι σχετικά παρόμοιο με μιας αφρικάνικης χώρας (εμείς είχαμε 30 βαθμούς στα τέλη Οκτώβρη…).
       Επίσης ένα ακόμα μέρος για επίσκεψη, το οποίο επίσης προστατεύει η Ουνέσκο, είναι η Μεδίνα (Mdina), η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού. Αν και έχει καταστραφεί από σεισμό το 1693, έχουν διατηρηθεί αρκετά μέρη της σε καλή κατάσταση. Αξίζει πάρα πολύ για περπάτημα, αλλά θέλει προσοχή γιατί εύκολα μπορείς να χαθείς! Άτομα από το γκρουπ ανέφεραν ότι θύμιζε λίγο από Τυνησία. Και η αλήθεια είναι λόγω τοποθεσίας (στο κέντρο του νησιού, απομονωμένο και ερημικό), μάλλον θα ισχύει. 
                                          Πανοραμική άποψη της Μεδίνα
  
     Δίπλα στη Μάλτα, με πλοίο της γραμμής φτάνεις και στο Γκότζο (Gozo). Μικρό νησάκι, κάτι σαν την Αμμουλιανή (βλέπε Χαλκιδική και τρίτο πόδι). Το κλασικό όμως μέρος που θα επισκεφτείς δεν είναι άλλο από το τη σπηλιά της Καλυψώς. Ναι, της γνωστής νύμφης από την Οδύσσεια. Όμως, δε θα τη δείτε, μας κρύβεται! Εκεί θα φτάσετε με μικρά καΐκια. Σημείωση: Όσοι έχουν φοβίες σε μικρές βάρκες και σε στενά περάσματα από βράχια, καλύτερα να δουν από μακριά το όλο τριγύρω σκηνικό. Μπόνους: Υπάρχει και ένα ακόμα νησάκι πιο δίπλα, το Κομίνο (Comino), το οποίο όμως δεν τιμήσαμε (απ’ όσο θυμάμαι).
                                Να τι έχετε να περάσετε αν ανεβείτε στο καίκι!
  Τέλος, στη Μάλτα υπάρχουν και χώροι για κινηματογραφικά γυρίσματα. Και μάλιστα σε μεγάλη έκταση. Είναι κάτι που φέρνει λεφτά στη χώρα και με στεναχωρεί που δεν κάνουμε το ίδιο και εμείς. Μια μικρή σε έκταση χώρα όπως η Μάλτα, καταφέρνει να δέχεται μεγάλες παραγωγές από διάφορες χώρες και εμείς που έχουμε ιδανικούς χώρους για γυρίσματα, δυστυχώς δεν το εκμεταλλευόμαστε. Τι κάνει άραγε το Υπουργείο Πολιτισμού; Φαίνεται η χώρα μας έχει αρκετά λεφτά (κρυμμένα μάλλον) και δεν έχει ανάγκη από ξένους επενδυτές σε τέτοια δύσκολη περίοδο… 
                                                Τα μαλτέζικα λεωφορεία!
  
      Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι το εξής: Η Μάλτα είναι ένα πάρα πολύ ωραίο νησάκι για διακοπές και χαλάρωση μιας και έχει λίγα να δεις σε σχέση με έναν άλλο προορισμό. Αλλά επιμένω, όχι για τους θερινούς μήνες. Προτιμήστε την Ελλάδα για καλοκαίρι που έχει και καλύτερες παραλίες ή κάποια από τις  βόρειες χώρες για δροσιά!