Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους νικητές της Eurovision. Εδώ έχουμε τα πρώτα τραγούδια από το 1971 έως το 1985.
Για την προηγούμενη ανάρτηση με το πρώτο μέρος του αφιερώματος, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://ordinarygreeklife.blogspot.com/2012/05/eurovision-history-part-1.html
Δουβλίνο 1971
Νικήτρια χώρα: Μονακό
Τραγούδι: Un banc, un arbre, une rue
Ερμηνευτής:
Séverine
To Μονακό, στέλνει μια σύνθεση που απαριθμεί πράγματα που θα βρεις σε ένα πάρκο. Ένα παγκάκι, ένα δέντρο, ένας δρόμος. Παρόλο αυτά, κερδίζει το διαγωνισμό και ένα ακόμη γαλλικό τραγούδι μπαίνει στη λίστα των νικητήριων τραγουδιών.
To Μονακό, στέλνει μια σύνθεση που απαριθμεί πράγματα που θα βρεις σε ένα πάρκο. Ένα παγκάκι, ένα δέντρο, ένας δρόμος. Παρόλο αυτά, κερδίζει το διαγωνισμό και ένα ακόμη γαλλικό τραγούδι μπαίνει στη λίστα των νικητήριων τραγουδιών.
Εδινβούργο 1972
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Après toi
Ερμηνευτής: Vicky Leandros
Αυτή η νίκη έχει κάτι το ελληνικό! Και φυσικά μιλάμε για τη Βίκυ Λέανδρος, η οποία συμμετέχει στη Eurovision με το τραγούδι Après toi, και δίνει για άλλη μια φορά τη νίκη στο Λουξεμβούργο. Ωραιότατο τραγούδι το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα του διαγωνισμού και μέσα στα επίσημα καλύτερα των 50 χρόνων.
Λουξεμβούργο 1973
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Tu te reconnaîtras
Ερμηνευτής: Anne-Marie David
Το Λουξεμβούργο έχει σαρώσει στις νίκες όπως έχετε παρατηρήσει. Οπότε και αυτή τη χρονιά βλέπουμε τη μικρή χώρα να παίρνει την τέταρτη νίκη με την Anne-Marie, η οποία φοράει ένα φόρεμα φωτιά στα κόκκινα και να μας ρωτά αν θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Pas mal...
Μπράϊτον 1974
Νικήτρια χώρα: Σουηδία
Τραγούδι: Waterloo
Ερμηνευτής: ABBA
Και φτάσαμε στο 1974. Ναι, και ποιος δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο συγκροτηματάκι; Η καριέρα αυτού του γκρουπ είναι πολύ σημαντική και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά γκρουπάκια όλων των εποχών. Μόνο Βατερλώ δεν ήταν η νίκη τους, η οποία ήταν το εφαλτήριο για την έναρξη μιας λαμπρής παγκόσμιας καριέρας. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που κερδίζει στο διαγωνισμό ένα γκρουπ. Ακόμα, το τραγούδι ήταν πρώτο και στο διαγωνισμό για τα 50 χρόνια της Eurovision και άρα το καλύτερο του διαγωνισμού. Επίσης να αναφέρουμε ότι είναι και η πρώτη χρονιά της Ελλάδας στο διαγωνισμό, με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι "Λιγό κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου".
Στοκχόλμη 1975
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Ding-A-Dong
Ερμηνευτής: Teach-In
Τα ποπ τραγούδια αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους δυναμικά. Λίγο η περσινή χρονιά με τους ABBA, λίγο η φετινή, λίγο και οι επόμενες και κάτι μας λέει πως αυτή τη δεκαετία έτσι θα κινηθούν τα τραγούδια. Συγκρότημα και εδώ, από την γνώριμη στις νίκες Ολλανδία. Αξιοσημείωτο το φλοράλ φόρεμα της lead τραγουδίστριας. Μη ξεχνάμε ότι ήρθε και από την χώρα της τουλίπας.
Χάγη 1976
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Save your kisses for me
Ερμηνευτής: Brotherhood of Man
Πάλι γκρουπ; Πάλι ποπ; Έχει καταντήσει μάστιγα! Το συγκρότημα Brotherhood of Man ήταν ήδη γνωστό, αλλά η συμμετοχή του στο διαγωνισμό το έκανε ακόμα πιο διάσημο στο χώρο της μουσικής. Επίσης, το τραγούδι ήταν και αυτό στη πεντάδα με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του διαγωνισμού (στα 50 χρόνια). Μας αρέσει το χορευτικό μουστάκι και το λουλούδι στο πέτο του lead τραγουδιστή.
Λονδίνο 1977
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: L'oiseau et l'enfant
Ερμηνευτής: Marie Myriam
Σας έλειψαν τα γαλλικά τραγούδια; Έτσι φαίνεται για τους κριτικούς του διαγωνισμού γι' αυτό και η Γαλλία κερδίζει άλλη μια φορά το διαγωνισμό. Η Marie, με το καναρινί το φόρεμα, κερδίζει με μια δυναμική μπαλάντα για το "πουλί και το παιδί". Θα ζήλεψε από το "Παιδί και το δελφίνι" της Σοφίας Λόρεν. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Παρίσι 1978
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: A-Ba-Ni-Bi
Ερμηνευτής: Izhar Cohen and the Alphabeta
Ισραηλινά δεν έχουμε δει, ευκαιρία είναι. Και μάλιστα με τραγούδι αρκετά γνωστό. Και από γκρουπ (είπαμε είναι και της μόδας). Στην Eurovision αυτή κάνει και εμφάνιση το μαλλί άφρο. Και όχι μόνο από τον τραγουδιστή, αλλά και από τους βοηθητικούς. Εξαίσια!
Ιερουσαλήμ 1979
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: Hallelujah
Ερμηνευτής: Gali Atari and Milk and Honey
Το Ισραήλ λέει να στείλει φέτος ένα τραγούδι αφιερωμένο για την περσινή νίκη. Αλληλούια, αλληλούια, και τελικά κερδίζει και φέτος! Οι προσευχές εισακούστηκαν και έχουμε μια συνεχόμενη νίκη για τους Ισραηλινούς. Η Gali και το συγκρότημα "Γάλα και Μέλι" φτιάχνουν το πρωινό τους για να πάρουν δύναμη όλη μέρα και φέρνουν τη δεύτερη νίκη για τη χώρα τους.
Χάγη 1980
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: What's another year
Ερμηνευτής: Johnny Logan
Το μαλλί καρέ σε άντρα ήταν must εκείνα τα χρόνια. Έτσι βγήκε ο Johnny Logan στη σκηνή, ο οποίος θεωρείται ο Mister Eurovision, μιας και ξανακέρδισε μετά από λίγα χρόνια ξανά. Με μπαλάντα, δίνει τη δεύτερη νίκη στην Ιρλανδία. Εύγε, εύγε!
Δουβλίνο 1981
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Making your mind up
Ερμηνευτής: Bucks Fizz
Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει γκρουπάκι με μαλλιά αλά λέοντας και με ρούχα στα χρώματα του ουράνιου τοξου. Το ονοματάκι του θυμίζει και λίγο μάρκα μπύρας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο να φτάσουν στην κορυφή με ένα ποπ τραγούδι που δεν νομίζω να έχει μείνει και αλησμόνητο...
Χάρογκεϊτ 1982
Νικήτρια χώρα: Γερμανία
Τραγούδι: Ein bißchen Frieden
Ερμηνευτής: Nicole
Από τα αγαπημένα τραγούδια του διαγωνισμού, έχει μάλιστα μπει στα επίσημα καλύτερα, αυτό το γερμανικό τραγούδι της Nicole έκανε τη διαφορά. Καθισμένη σε μια καρεκλίτσα με την κιθαρίτσα της, φορώντας ένα φόρεμα μαύρο με την πούλια και τον αυγερινό δίνει τη νίκη στη Δυτική Γερμανία (ακόμα δεν είχε λυθεί το ζήτημα) και την πρώτη νίκη της Γερμανίας.
Μόναχο 1983
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Si la vie est cadeau
Ερμηνευτής:
Corinne Hermès
Πείτε την αλήθεια, ένα γαλλικό τραγουδάκι θέλατε να ακούσετε τώρα. Εδώ, το Λουξεμβούργο ξανανικά για μια ακόμη φορά, έλα όμως που θα είναι και τελευταία (Από το 1993 και μετά το Λουξεμβούργο δε συμμετέχει στο διαγωνισμό). Γεμάτο ροζ το σκηνικό από τα φόρεμα της τραγουδίστριας, αλλά και των υπολοίπων που την συνοδεύουν.
Λουξεμβούργο 1984
Νικήτριες χώρες: Σουηδία
Τραγούδια: Diggi-Loo Diggi-Ley
Ερμηνευτές: Herreys
Αυτά τα αγόρια από τη Σουηδία έχουν κάνει θραύση. Λίγο η εμφανισή τους, λίγο το τραγούδι με τον εκπληκτικό (ειρωνικά το λέμε!) αυτό στίχο, κάνει τις επιτροπές να ενθουσιαστούν και να δώσουν τη δεύτερη νίκη στη χώρα. Σημειώνουμε και τα υπέροχα χρυσά μποτάκια του τρίου! Τύφλα να 'χουν τα λαδί πασούμια! Μα Diggi-Loo Diggi-Ley...;
Γκέτενμπορκ 1985
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: La det swinge
Ερμηνευτής: Bobbysocks
Μα τι στρας, τη λάμψη είναι αυτή; Οι Bobbysocks φοράνε τα μωβ σακάκια, βγαίνουν στη σκηνή και χοροπηδούν με περισσή χάρη. Η μία βέβαια φαίνεται πως κρύωνε ολίγον, φόρεσε και ένα μαύρο γάντι για διαφόρα (και μωβ κάλτσες ασορτί με το σακάκι). Πάντως χαρούμενο τραγουδάκι και ο ενθουσιασμός φαίνεται πως πέρασε και στις κριτικές ώστε να τις δώσουν την πρώτη θέση.
Τελείωσε και το δεύτερο κομμάτι του αφιερώματος! Οσονούπω και το τρίτο!
Γνωρίζεις ότι...
1) Το σύστημα ψηφοφορίας λίγο - πολύ γνωρίζουμε ότι είναι το γνωστό 1,2,3,4,5,6,7,8,10,12. Αυτό όμως εφαρμόστηκε το 1975 και μετά. Πριν υπήρχαν άλλες μορφές ψηφοφορίες μέχρι να κατασταλάξουν στη σημερινή.
2) Μέχρι το 1996 η ψηφοφορία γινόταν με κριτικές επιτροπές. Από το 1997 μπήκε δοκιμαστικά από 5 χώρες το televoting και έπειτα οι χώρες χρησιμοποιούσαν μόνο αυτό τον τρόπο. Από το 2009 όμως επανήλθαν οι κριτικές επιτροπές και έτσι στον τελικό έχουμε 50-50 ψήφους από κοινό και κριτικούς.
3) Συνήθως τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς την κάνει η νικήτρια χώρα. Όμως έχει τύχει κάποιες φορές να τη διοργανώσει άλλη χώρα είτε λόγω οικονομικής δυσχέριας, είτε λόγω μη εύρεσης κατάλληλου χώρου διεξαγωγής του διαγωνισμού.