Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 1)

  
   Πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, είχαμε κάνει μέσα από αυτό το blog μια αναδρομή στην πορεία της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision. 
(Δες τις περσινές αναρτήσεις:
  Φέτος, λέμε να το πάμε παραπέρα και να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν όλης της Eurovision και συγκεκριμένα στους νικητές κάθε χρονιάς.
   Θα μου πείτε, ποια η διαφορά από άλλα site ή blogs που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο; Καμία, απλά αυτό το blog θα κάνει το δικό του σχολιασμό πάνω στους νικητές της Eurovision.
   Η όλη αναδρομή θα χωριστεί σε 4 κομμάτια και σήμερα θα έχουμε το πρώτο και τις χρονιές από το 1956 έως το 1970. Στο τέλος του κάθε μέρους θα δίνουμε και λίγες χρήσιμες πληροφοριές της Eurovision.
   Και ξεκινάμε!:

Λουγκάνο 1956 
Νικήτρια χώρα: Ελβετία
Τραγούδι: Refrain     
Ερμηνευτής: Lys Assia

Η Eurovision ξεκινάει! Ουσιαστικά ο διαγωνισμός είναι ένα δοκιμαστικό της EBU (European Broadcasting Union) για να δει αν μπορεί να καταφέρει να δείξει ταυτόχρονα σε πολλές χώρες ένα ζωντανό πρόγραμμα. Τα καταφέρνει περίφημα και έχουμε τον πρώτο νικητή που είναι η Lys Assia, με ένα τραγούδι που θυμίζει λίγο από Edith Piaf. Η Lys Assia θα συμμετάσχει και στους επόμενους δύο διαγωνισμούς και γι' αυτό την έχουν ονομάσει και "Miss Eurovision".



Φρανκφούρτη 1957
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Net als toen    
Ερμηνευτής: Corry Brokken


Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από το να ακούτε αισθαντικές μπαλάντες. Ήταν το κλασικό της Eurovision τα πρώτα χρόνια της. Αυτή τη φορά η Ολλανδία κερδίζει με την Corry. Δίπλα της και ένα παιδί (λέμε τώρα) με γυαλιά να παίζει το βιολί του. Βαριέμαι και λίγο...



Χίλβερσουμ 1958
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Dors, mon amour     
Ερμηνευτής: Andre Claveau

Και συνεχίζω να βαριέμαι με την μπαλάντα της Γαλλίας που κερδίζει. Ο Andre είναι ο πρώτος άνδρας νικητής της Eurovision και με το παπιγιονάκι του και το σκέρτζο του κερδίζει τους κριτικούς των χωρών που συμμετέχουν και δίνει τη νίκη στη χώρα του κρουασάν.



Κάννες 1959
Νικήτρια χώρα: Ολλανδία
Τραγούδι: Een beetje     
Ερμηνευτής: Teddy Scholten

Πόση μπαλάντα να αντέξει ο άνθρωπος... Και όμως, θα δούμε και άλλη μία και πάλι την Ολλανδία να κερδίζει. Το όνομα της νικήτριας Teddy. Με το φορεματάκι της και με ενθουσιασμό στη σκηνή νικά στον διαγωνισμό και δίνει τη δεύτερη νίκη της Ολλανδίας στη Eurovision. Εύγε!



Λονδίνο 1960
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Tom Pillibi     
Ερμηνευτής: Jacqueline Boyer

Ναι, ναι. Η Γαλλία κέρδισε. Με τι τραγούδι; Μπαλάντα χαρούμενη φυσικά! Στέλνει τη Jacqueline και παίρνει τη δεύτερη νίκη για τη χώρα της στο διαγωνισμό. Εγώ όμως αρχίζω να κουράζομαι με τα τραγούδια της εποχής και πάω στο επόμενο τραγούδι.



Κάννες 1961
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Nous les amoureux     
Ερμηνευτής: Jean-Claude Pascal

Ωπ! Να σου και άλλος άνδρας που κερδίζει στο διαγωνισμό! Αυτή τη φορά από μια μικρή χώρα που λέγεται Λουξεμβούργο, ο Jean-Claude Pascal και όχι ο Van Damme, με τα πεταχτά αυτιά του κερδίζει την εύνοια των κριτικών και στέφεται ο νικητής της βραδιάς. Ο Jean-Claude εκτός από τραγουδιστής ήταν και πολύ γνωστός κωμικός της Γαλλίας.



Λουξεμβούργο 1962
Νικήτρια χώρα: Γαλλία
Τραγούδι: Un premier amour     
Ερμηνευτής: Isabelle Aubret

Το ξανθό καρέ κάνει την εμφάνισή του! Μέσα από την Isabelle Aubret η οποία τραγουδά, μα τι άλλο, μια μπαλάντα. Δίνει και τη τρίτη νίκη στη Γαλλία και αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν ο διαγωνισμός γίνεται μεταξύ των γαλλόφωνων χωρών και της Ολλανδίας.



Λονδίνο 1963
Νικήτρια χώρα: Δανία
Τραγούδι: Dansevise     
Ερμηνευτής: Grethe and Jørgen Ingmann

Μα τι γλώσσα ακούω; Και όμως, δεν είναι Γαλλικά! Μου είναι λίγο δυσνόητη η γλώσσα και λογικό. Είναι δανέζικα. Και έχουμε και το πρώτο ντουετάκι που κερδίζει τη Eurovision. Εντάξει, δεν είναι και ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα, αλλά μια χαρά μας τα είπαν η Grethe και ο Jørgen.



Κοπεγχάγη 1964
Νικήτρια χώρα: Ιταλία
Τραγούδι: Non ho l'eta     
Ερμηνευτής: Gigliola Cinquetti

Και να σου που εμφανίζονται και τα ιταλικά στο προσκήνιο. Μια Ιταλίδα στην Κοπεγχάγη, και όχι στην Κυψέλη, κερδίζει το διαγωνισμό και δίνει την πρώτη νίκη στην Ιταλία. Βρε λες να μην ξανακούσουμε γαλλικά πάνω στη σκηνή της Eurovision;



Νάπολι 1965
Νικήτρια χώρα: Λουξεμβούργο
Τραγούδι: Poupée de cire, poupée de son    
Ερμηνευτής: France Gall 

Έτσι είναι άμα το ματιάζεις! Πάλι γαλλικά, πάλι Λουξεμβούργο, και τα νεύρα σου γίνονται τσατάλια! Βέβαια το τραγουδάκι ευχάριστο είναι, η France Gall έγινε αρκετά γνωστή μετά το διαγωνισμό (έχει τραγουδήσει το "Ella elle l'a") και η μικρή αυτή χώρα κερδίζει για δεύτερη φορά. Σημείωση: Ήταν και ένα από τα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού.



Λουξεμβούργο 1966
Νικήτρια χώρα: Αυστρία
Τραγούδι: Merci Chérie
Ερμηνευτής: Udo Jürgens

Σιγά, σιγά κάνουν δειλά την εμφάνισή τους κι άλλες χώρες στο διαγωνισμό και οπότε ο ανταγωνισμός γίνεται μεγαλύτερος! Έτσι, αυτή τη χρονιά κερδίζει άνδρας από την Αυστρία, ο Udo, και με στίχο στα γερμανικά. Πάντως από εμφάνιση πάλι χάλια μαύρα στη Eurovision.



Βιέννη 1967
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Puppet on a String
Ερμηνευτής: Sandie Shaw

Και επιτέλους λίγο χαρούμενος ρυθμός και λίγη ποπ της εποχής! Γιατί; Μα γιατί κερδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστό για την ποπ μουσική του. Στέλνει την Sandie η οποία έχει μια τάση να κοιτάει το ταβάνι. Τώρα, ή προσευχόταν στο Θεό να κερδίσει ή θα έσταζε από πάνω και φοβόταν μην της χαλάσει το καρέ μαλλί. 



Λονδίνο 1968
Νικήτρια χώρα: Ισπανία
Τραγούδι: La, la, la 
Ερμηνευτής: Massiel

Μη με γελούν τα μάτια μου; Βλέπω έγχρωμα! Και ναι, η EBU πάει ένα βήμα πιο μπροστά και μας δίνει χρώμα στην tv!  Το χρωματάκι βοηθά να δούμε ότι οι βοηθητικές φωνές φοράνε τιρκουάζ και ότι το φόρεμα της νικήτριας ήταν ολίγον τι αίσχος. La, la, la, μας πήρε τα μυαλά και τη νίκη η Massiel, δίνοντας την πρώτη νίκη στην Ισπανία.



Μαδρίτη 1969
Νικήτριες χώρες: Ισπανία 
                          Ολλανδία
                          Ηνωμένο Βασίλειο
                          Γαλλία
Τραγούδια:  Vivo cantando
                  Boom Bang-a-Bang
                          De troubadour
                 Un jour, un enfant
Ερμηνευτές:  Salomé
                    Lulu
                    Lenny Kuhr
                    Frida Boccara

Ναι, είναι αλήθεια. Έχουμε την πρώτη ισοπαλία στη Eurovision. Τέσσερις χώρες στην πρώτη θέση και όλες έχουν κερδίσει έστω από μία φορά στο διαγωνισμό. Και αυτή λίγο μαγείρεμα στις βαθμολογίες δεν έκαναν να βγει ένα τραγούδι νικητήριο. Είναι που δεν έχει μπει η Ελλάδα στο διαγωνισμό ακόμα... ;-P



Άμστερνταμ 1970
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: All Kinds of Everything
Ερμηνευτής: Dana

Και άμα σας έλειψαν οι μπαλάντες, ακούστε άλλη μία. Αυτή τη φορά από την Ιρλανδία. Η Dana τραγουδά καθιστή. Μάλλον την πόνεσε η μέση της και τα πόδια της στη διαδρομή Δουβλίνο - Άμστερνταμ και σου λέει θα κάτσω πάνω στη σκηνή να ξεκουραστώ. Έβαλε και μία γλάστρα από πίσω της για ντεκόρ και χτυπά την πρώτη θέση για τη χώρα της. 



    Αυτά για σήμερα! Σε 2 μέρες έχουμε το μέρος δεύτερο! Stay tuned!

Γνωρίζεις ότι...

1) Στο διαγωνισμό της Eurovision μέχρι το 1998 τη μουσική έπαιζε ζωντανή ορχήστρα! Από το 1999 και μετά λόγω κόστους, η μουσική παίζει ηχογραφημένη και ζωντανή είναι μόνο η φωνή του τραγουδιστή και των βοηθητικών τραγουδιστών που τον πλαισιώνουν.
2) Επίσης το 1999 αποφασίστηκε πως μπορεί μια χώρα να χρησιμοποιήσει και άλλη γλώσσα εκτός από τη δική της.
3) Από το 1990 αποφασίστηκε να ανεβαίνουν στη σκηνή μόνο άτομα που είναι άνω των 16. Κάποια χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε και ο θεσμός της Junior Eurovision, χωρίς όμως την ίδια ανταπόκριση.