Google Website Translator Gadget

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 3)

   https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzPSDrZLs2k5GGpHBOnb3E_J11den9TyxilctgPChWY4r1UH_aNYFxwkfklQerFrsp3ITQz2Jr9CC0UX-M3NKB0Qw4jvC2CLeR_4JO4oGaFmGK8ipCRgN18zllSQHmhvyH4pnNGoKWm-s/s1600/eurovision.jpg
   
   Το τρίτο αφιέρωμα στη Eurovision και εδώ έχουμε τις χρονιές από το 1986 έως το 2000. Ξεκινάμε:
(Οι προηγούμενες αναρτήσεις με τα δύο προηγούμενα part:


Μπέργκεν 1986
Νικήτρια χώρα: Βέλγιο
Τραγούδι: J'aime la vie
Ερμηνευτής:  Sandra Kim

Μόλις 13 χρονών η Sandra από το Βέλγιο, αλλά καθόλου γρουσούζικη η ηλικία της μιας και παίρνει την πρώτη θέση για τη χώρα της για πρώτη (και μέχρι σήμερα τελευταία) φορά. Οι τωρινοί κανόνες δεν επιτρέπουν κάτω από 16 χρονών να συμμετέχουν τραγουδιστές, οπότε η Kim κρατάει το ρεκόρ για τη μικρότερη σε ηλικιά που έχει διαγωνιστεί και κερδίσει στο διαγωνισμό. Το μωβ κυριαρχεί και σε αυτό το διαγωνισμό. Μέχρι και παπιγιόν του ιδίου χρώματος φοράει η νικήτρια. Αυτά να τα βλέπει η Ρούλα Κορομηλά που λέει δεν της αρέσει.



Βρυξέλλες 1987
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Hold me now
Ερμηνευτής: Johnny Logan


Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Φέρνει μια δεύτερη νίκη για τη χώρα του ο Logan ξανά. Εμ, λογικό όπως προγράψαμ να τον θεωρούν Mister Eurovision. Το συγκεκριμένο τραγούδι συγκαταλέγεται στα καλύτερα του διαγωνισμού. Δε γίνεται να μη το έχετε ακούσει έστω μια φορά. Αν όχι ακούστε το. Ένα κλικ παρακάτω είναι.


Δουβλίνο 1988
Νικήτρια χώρα: Ελβετία
Τραγούδι: Ne partez pas sans moi
Ερμηνευτής: Celine Dion

- Αυτό το κορίτσι δε μου αρέσει.
- Γιατί ρε;
- Δεν ντύνεται ωραία. Φόρεσε την κουρτίνα της μάνα της για φούστα και ήρθε να τη δούμε.
- Πράγματι, τραγικό.
- Να δεις που σε κανένα δίχρονο δε θα τη θυμάται κανείς.
- Μα γιατί είσαι κακός;
- Ρε άκου που σου λέω. Είναι και άσχημη, δε θα κάνει καριέρα.
- Λες;
- Λέω, λέει; Τιτανικός θα είναι!



Λοζάνη 1989
Νικήτρια χώρα: Γιουγκοσλαβία
Τραγούδι: Rock me
Ερμηνευτής: Riva

Η τότε Γιουγκοσλαβία, στέλνει ροκ (της τότε εποχής) γκρουπ και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Με γλώσσα Σερβο-κροάτικη, το συγκρότημα κερδίζει το διαγωνισμό και δίνει την πρώτη και τελευταία νίκη στη Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της (γιατί μετά έχουμε νίκη από χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας). Και έτσι, κλείνει άλλη μια δεκαετία για την Eurovision!



Ζάγκρεμπ 1990
Νικήτρια χώρα: Ιταλία
Τραγούδι: Insieme: 1992
Ερμηνευτής: Toto Cutugno

Η Ιταλία είχε καιρό να κερδίσει το διαγωνισμό  και συγκεκριμένα από το 1964! Αν και η Ιταλία γενικώς έστελνε πολύ αγαπητά τραγούδια (και δεν ξεχνάμε με τίποτε το Nel blu dipinto di blu ή Volare του 1958), μόνο δυο φορές κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό. Ένας λόγος που την έκανε να αποχωρήσει από το 1997 (με μία μικρή απουσία το 1994 με 1996) και να επανέλθει δριμύτερη μόλις πέρυσι το 2011. Τραγούδι καθαρά ιταλικό αυτό που κερδίζει, θυμίζει έντονα Eros Ramazzotti.



Ρώμη 1991

Νικήτρια χώρα: Σουηδία
Τραγούδι: Fångad av en stormvind
Ερμηνευτής: Carola

Τη χρονιά που εμείς στέλνουμε ένα από τα καλύτερα τραγούδια μας ("Άνοιξη" με Σοφία Βόσσου),  κερδίζει και πάλι η Σουηδία με τη γνώριμη σ' εμάς (λέμε τώρα) Καρόλα. Η Καρόλα συμμετείχε ξανά το 2006 στη δική μας Eurovision καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Εδώ, με ένα κλασικό ποπ της εποχής, δίνει την τρίτη νίκη στη Σουηδία.



Μάλμο 1992
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Why me
Ερμηνευτής: Linda Martin

Πάλι η Ιρλανδία; Και πάλι μπαλάντα; Και την έχει γράψει και η Johnny Logan; Πόσο να αντέξεις πια ο άνθρωπος;Τς, τς, τς. Και να έλεγες ότι πια ήταν και η καλύτερη μπαλάντα; Εμείς είχαμε στείλει κλαρίνο με την Κλεοπάτρα και φτάσαμε στην 5η θέση. Αλλά με τον Johnny να εμπλέκεται, τι περιμένεις; Πρωτιά; Άδικος κόπος...



Μίλστριτ 1993
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: In your eyes   
Ερμηνευτής: Niamh Kavanagh

Ω ναι! Ξανά Ιρλανδία! Αρχίζει και κουράζει το πράγμα.  Δε λέω, συμπαθητικές τελικά μπαλάντες στέλνει η χώρα, αλλά εντάξει. Έχουμε δει και καλύτερα ξαναγράφω! Τι να σου κάνει και η Καιτούλα η Γαρμπή που έβγαλε τα μπούτια έξω; Η Niamh κερδίζει και δίνει την 5η νίκη στη χώρα των ξωτικών!



Δουβλίνο 1994
Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: Rock 'n' Roll Kids
Ερμηνευτής:  Paul Harrington and Charlie McGettigan

Τι να πεις τώρα... Φαίνεται είχε μεγάλο κόστος η Eurovision και σου λέει δε το δίνουμε συνέχεια στην Ιρλανδία; Αφού τους αρέσει κιόλας. Και πάλι με μπαλάντα. Αλλά τώρα έχουμε ντουετάκι ανδρών με πιάνο και κιθαρίτσα. Ωραιότατα! Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στο διαγωνισμό κερδίζει μια χώρα για δεύτερη συνεχόμενη φορά.



Δουβλίνο 1995
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: Nocturne
Ερμηνευτής: Secret Garden

Όχι, όχι! Αυτή τη φορά ξεφύγαμε από τους Ιρλανδούς. Κερδίζει η Νορβηγία με το πιο αγαπημένο μου τραγούδι από τη Eurovision. Μπορεί να είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο στίχος (και δεν θα υπήρχε αν δεν ίσχυε κανόνας που λέει ότι κάθε τραγούδι πρέπει να έχει έστω 2 γραμμές στίχους), αλλά αυτή η εκπληκτική μελωδία του κομματιού σε παρασύρει. Ειδικά όταν παίζει το βιολί, σου σηκώνεται η τρίχα. Πραγματικά απόλαυση από τους Secret Garden!




Όσλο 1996


Νικήτρια χώρα: Ιρλανδία
Τραγούδι: The voice
Ερμηνευτής: Eimear Quinn

Ε πως, τόσο εύκολα θα γλυτώναμε από τα ξωτικά; Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο τραγούδι άξιζε τη νίκη του. Με μια εκπληκτική φωνή της τραγουδίστριας και μελωδία αέρινη, η Ιρλανδία κερδίζει για 6η φορά! Πάντως ακόμα και η εμφάνιση στη σκηνή θυμίζει πολύ σκηνικό σε εξοχή της Ιρλανδίας και να τρέχουν τα διάφορα ξωτικά παράλληλα με τη μουσική!




Δουβλίνο 1997
Νικήτρια χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγούδι: Love shine a light
Ερμηνευτής: Katrina and the Waves

Επίσης ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια της Eurovision. Το Love shine a light εκείνη τη χρονιά ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και  καταφέρνει να κερδίσει με τεράστια διαφορά. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει ένα φτασμένο στη μουσική σκηνή συγκρότημα (για όσους δεν γνωρίζουν οι Katrina and the Waves έχουν τραγουδήσει το Walking on sunshine) και κάνουν την πεντάδα στις νίκες τους. Από αυτή τη χρονιά δειλά δειλά κάποιες χώρες αρχίζουν και χρησιμοποιούν το televoting.



Μπέρμινγχαμ 1998
Νικήτρια χώρα: Ισραήλ
Τραγούδι: Diva
Ερμηνευτής:  Dana International

Τι να πει κανείς γι αυτό το τραγούδι. Έχει αφήσει ιστορία όχι μόνο αυτό, αλλά και η ίδια η τραγουδίστρια, εεεμ ο τραγουδιστης, εεεμ όχι ητραγουδίστρια,ε τέλος πάντων, η εν λόγω κυρία μιας και μετά τη νίκη της ανακαλύπτουν όλοι (δεν υπήρχε και το διαδίκτυο τότε) ότι το διαγωνισμό κέρδισε μία τρανσέξουαλ! Το τραγούδι θεωρείται από τα κλασικά (ήταν και ένα από αυτά καλύτερα στη λίστα από τα 50 χρόνια του θεσμού) και δίνει την τρίτη νίκη στο Ισραήλ.



Ιερουσαλήμ 1999
Νικήτριες χώρες: Σουηδία
Τραγούδια:  Take me to your heaven
Ερμηνευτές:  Charlotte Nilsson

Δεύτερη νίκη σε μια δεκαετία οι Σουηδοί και 4η στο σύνολο. Οι Σουηδοί στέλνουν την Charlotte (και κάνουν το κακό να τη στείλουν και το 2008 και να βγει από τους τελευταίους) και κερδίζει με ένα χαρούμενο ποπ τραγούδι. Η σύγκριση με το 2008 γίνεται μιας και οι πλαστικές είναι εμφανείς στην Nilsson, που επέστρεψε τότε με το επώνυμο του συζύγου της Perrelli (και όχι Πετρέλη). Και κλείνουμε και άλλη μια δεκαετία!



Στοκχόλμη 2000
Νικήτρια χώρα: Δανία
Τραγούδι: Fly on the wings of love
Ερμηνευτής: Olsen Brothers

Νέα χιλιετία! Ο διαγωνισμός αρχίζει και παίρνει τα πάνω του γιατί όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν και διαγωνίζονται. Το 2000 οι αδελφοί Olsen κερδίζουν το διαγωνισμό για λογαριασμό της Δανίας (η οποία κερδίζει για δεύτερη φορά) και το τραγούδι τους γίνεται ένα από τα κλασικά (και αυτό μέσα στα καλύτερα των 50 χρόνων του θεσμού). Απλά, λιτά στη σκηνή, και με τις ιδιαίτερες φωνές τους κερδίζουν το διαγωνισμό.




   Τέλος και σήμερα! Το τελευταίο part σύντομα στις οθόνες σας!


Γνωρίζεις ότι...

1) Πάνω στη σκηνή της Eurovision δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω από 6 άτομα. Γι αυτό και δεν βλέπεται υπερπληθώρα ατόμων, γιατί ο καθένα θα μπορούσε να φέρει όσους ήθελε για καλύτερη σκηνική παρουσία!
2) Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν μεγάλες κυρώσεις από την EBU αν δεν πράττουν αυτά που τους ζητούνται στην τηλεοπτική μετάδοση: Να δείχνουν όλα τα τραγούδια, την ανακεφαλαίωσή τους, την ψηφοφορία και την τελική εμφάνιση του νικητήριου τραγουδιού. Εξαίρεση μόνο στο ενδιάμεσο του διαγωνισμού και στο interval act, όπου μπορεί να δείξει ο σταθμός διαφημίσεις (κάτι που το κάνει πάντα η Ερτ...!).
3) Από το 2004 και μετά δημιουργήθηκαν οι ημιτελικοί μιας και οι χώρες που συμμετείχαν ήταν πλέον πολλές. Η EBU (για περισσότερα λεφτά φαντάζομαι...) με τους ημιτελικούς καταφέρνει να έχει τουλάχιστον 40+ χώρες με συμμετοχές στο διαγωνισμό. Σημαντικό: Η Ελλάδα από τότε που γίνονται οι ημιτελικοί πάντα περνάει στον τελικό και μέχρι στιγμής "χτυπάει" δεκάδα στις θέσεις!