Google Website Translator Gadget

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Eurovision History (Part 4)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzPSDrZLs2k5GGpHBOnb3E_J11den9TyxilctgPChWY4r1UH_aNYFxwkfklQerFrsp3ITQz2Jr9CC0UX-M3NKB0Qw4jvC2CLeR_4JO4oGaFmGK8ipCRgN18zllSQHmhvyH4pnNGoKWm-s/s1600/eurovision.jpg

Και φτάσαμε στο τέλος! Μας μείναν λίγα και καλά τραγούδια, πιο πρόσφατα και πιο γνωστά σε όλους μας! 
Τα προηγούμενα part για όσους δεν τα έχουν δει ακολουθούν παρακάτω:
http://ordinarygreeklife.blogspot.com/2012/05/eurovision-history-part-1.html
Νικήτρια χώρα: Εσθονία
Τραγούδι: Everybody
Ερμηνευτής: Tanel Padar, Dave Benton and 2XL

Αυτή η χρονιά ίσως είναι από τις πιο απρόβλεπτες. Με φαβορί τη Δανία και τη δική μας Ελλάδα (βλέπε Antique και Die For You), το γκρουπάκι από την Εσθονία κάνει την έκπληξη και κερδίζει το διαγωνισμό. Παρότι είναι ένα πολύ χαρούμενο κομμάτι, δε θα έλεγα ότι ήταν προορισμένο για να νικήσει. Λίγο μήπως το ότι θύμιζε εποχή disco, και ο κόσμος από νοσταλγία του δίνει την πρωτιά.



Ταλλίν 2002
Νικήτρια χώρα: Λετονία
Τραγούδι: I wanna
Ερμηνευτής: Marie N

Ο διαγωνισμός δεν θα πάει πολύ μακριά την επόμενη χρονιά. Από την φετινή χρονιά αρχίζουμε και βλέπουμε το πόσο ρόλο αρχίζει και παίζει η σκηνική παρουσία. Και αυτή τη φορά το τραγούδι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά έχει μια δυναμική η παρουσία του πάνω στη σκηνή. Λίγο το νάζι της τραγουδίστριας, λίγο τα ευρήματα με το ροζ φορεματάκι της και να σου η πρώτη νίκη για τη Λετονία. Βρες λες την άλλη χρονιά να πάει Λιθουανία να τριτώσουν οι νίκες για τις Βαλτικές χώρες;




Ρίγα 2003
Νικήτρια χώρα: Τουρκία
Τραγούδι: Everyway that I can
Ερμηνευτής: Sertab Erener

Τελικά η νίκη έρχεται για την Τουρκία! Μετά από αρκετά χρόνια συμμετοχών στο διαγωνισμό, τη νίκη την παίρνει η γνωστή σε όλους Σερτάμπ (βλέπε ντουέτο με Μαντώ στο τραγούδι "Φως". Να σημειώσουμε ότι εκείνη τη χρονιά η Μαντώ μας εκπροσώπησε).  Αυτή η χρονιά εκτός από τη δυναμική της σκηνικής παρουσίας, δείχνει και μια προτίμηση των Ευρωπαίων στα έθνικ κομμάτια. Το στήσιμο καθαρά τούρκικο, όπως και ο χορός, και το τρόπαιο κατεβαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, να αναφέρω ότι ήταν ένα από τα κομμάτια που ήταν στα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού.



Κωνσταντινούπολη 2004
Νικήτρια χώρα: Ουκρανία
Τραγούδι: Wild dances
Ερμηνευτής: Ruslana

Αυτή η πουτ@ν@, που λέει και Ψινάκης, μας πήρε τη νίκη μέσα από τα χέρια. Ολόκληρο Σάκη Ρουβά στείλαμε, και τελικά η κοπελιά με τις προβιές παίρνει την πρώτη θέση! Να πω την αλήθεια, δε με τρέλανε ποτέ το συγκεκριμένο τραγούδι. Βάρβαρο και άχαρο πάνω στη σκηνή. Πολύ αγριάδα που πιστεύω δεν ταίριαζε στον διαγωνισμό. Οι ιδιαιτερότητές του όμως ίσως να ήταν αυτές που του έδωσαν τη νίκη. Και έτσι ανεβαίνουμε προς Κίεβο μεριά. Σημείωση: Από αυτή τη χρονιά ξεκινάνε και οι ημιτελικοί.



Κίεβο 2005
Νικήτρια χώρα: Ελλάδα
Τραγούδι: My number one
Ερμηνευτής: Helena Paparizou

Τα λόγια είναι περιττά. Τι να πεις για το τραγούδι αυτό και για την παρουσία του πάνω στη σκηνή. Από την αρχή φαβορί, πήρε την πρωτιά με άνετη διαφορά (αν και στην αρχή δε φαινόταν...!), και δίνει την πρώτη νίκη της Ελλάδας στο διαγωνισμό μετά από 30 και χρόνια παρουσίας σε αυτόν! Η Έλενα, μετά τη συμμετοχή της με τους Antique το 2001 και την τρίτη θέση, φέρνει στην Αθήνα το διαγωνισμό, σε μια περίοδο με πολλές χαρές, μιας και δεν ξέραμε τι θα ξημερώσει τα επόμενα χρόνια...  
Υ.Γ. Και το δικό μας τραγούδι μέσα στα καλύτερα των 50 χρόνων του διαγωνισμού παίρνοντας μάλιστα την 4η θέση!



Αθήνα 2006

Νικήτρια χώρα: Φινλανδία
Τραγούδι: Hard rock hallelujah
Ερμηνευτής: Lordi

Ο διαγωνισμός φτάνει στην Αθήνα! Με ένα ωραιότατο σκηνικό που θυμίζει αρχαίο θέατρο, η Eurovision διοργανώνεται στην Ελλάδα και το γήπεδο ΟΑΚΑ είναι κατάμεστο από Έλληνες και ξένους φαν του διαγωνισμού. Εμείς στέλνουμε την Άννα Βίσση η οποία αποθεώνεται, αλλά κερδίζει η αμέσως επόμενη εμφάνιση από την Άννα, που δεν είναι άλλοι από τα τέρατα της Φινλανδίας, οι γνωστοί Lordi. Τώρα το αν άξιζαν ή όχι τη νίκη, δε θα το κρίνω μιας και έχουμε καταλάβει ότι το ιδιαίτερο κάνει τι διαφορά στο διαγωνισμό. Πρώτη νίκη και για τη Φινλανδία επίσης μετά από χρόνια και με περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα!



Ελσίνκι 2007
Νικήτρια χώρα: Σερβία
Τραγούδι: Molitva
Ερμηνευτής: Marija Šerifović


Τελικά να μη λέμε, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν και τις ωραίες δυναμικές μπαλάντες. Η μακρινή ξαδέρφη της Μαρίας της άσχημης, Marija, δίνει την πρώτη νίκη στη Σερβία, μετά από την τελευταία νίκη ως Γιουγκοσλαβία πριν 15 χρόνια. Η Marija περιτρυγιρισμένη από 5 αιθέριες υπάρξεις και ντυμένες όλες με κουστούμια, δίνει τον καλύτερο εαυτό της και συγκινεί με τη μπαλάντα της την Ευρώπη, παρότι είναι γραμμένη στα Σέρβικα. Μπράβο της!



Βελιγράδι 2008
Νικήτρια χώρα: Ρωσία
Τραγούδι: Believe
Ερμηνευτής: Dima Bilan

Να πω ότι το συμπαθώ αυτό το παιδί από τη Ρωσία, ψέματα θα σας πω. Η πρώτη εμφάνιση στο διαγωνισμό ήταν το 2006 στην Αθήνα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Σου λέει θα πάω τώρα, και θα πιάσω την πρώτη. Και τελικά το έκανε πράξη! Με μια δυνατή μπαλάντα, φορώντας ολόλευκα, με έναν βιολιστή δίπλα και έναν παγκοσμίου φήμης αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο Dima δίνει την πρώτη νίκη στη χώρα της αρκούδας και της βότκας (τελευταία πολλές πρώτες νίκες για χώρες). 



Μόσχα 2009
Νικήτρια χώρα: Νορβηγία
Τραγούδι: Fairytale
Ερμηνευτής:  Alexander Rybak

Το βιολί είχε δώσει τη δεκαετία του '90 τη νίκη στη Νορβηγία. Τη δεκαετία του '00 θα τη ξαναδώσει χάρη στον Αλέξανδρο και το βιολί του. Δε το συμπάθησα το τραγούδι από την αρχή, γιατί ήξερα δυστυχώς ότι θα νικήσει. Και το έκανε και με τεράστια διαφορά και με τους περισσότερους πόντους που έχει κερδίσει ποτέ άλλη χώρα στο διαγωνισμό. Έξυπνο κομμάτι με ωραιότατη σκηνική παρουσία και η Νορβηγία παίρνει την τρίτη της νίκη στο διαγωνισμό. Η πρώτη ήταν τη δεκαετία του '80, οπότε καταλαβαίνω ότι κάθε δεκαετία η Νορβηγία θα κερδίζει τουλάχιστον μια φορά το διαγωνισμό...! Σημειώνουμε ότι τη χρονιά αυτή εμφανίστηκαν ξανά οι κριτικές επιτροπές δίνοντας το 50% της τελικής ψηφοφορίας ενώ το άλλο 50% είναι του κοινού.



Όσλο 2010
Νικήτρια χώρα: Γερμανία
Τραγούδι: Satellite
Ερμηνευτής: Lena

Άλλη μια Έλενα τόσο σύντομα κερδίζει το διαγωνισμό. Το κοριτσάκι αυτό (που την επόμενη χρονιά έγινε γυναίκα) με την ιδιαίτερη αγγλική προφορά, ντυμένη στα μαύρα και με πολυέλαιους στο κεφάλι της, δίνει μετά από χρόνια τη νίκη ξανά στη Γερμανία. Συμπαθητικό τραγούδι, φαβορί από την αρχή, αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά των προηγούμενων χρόνων. Η Lena είναι πολύ αγάπητη στη Γερμανία (τι θεωρούν σαν παιδί τους κάθε οικογένεια) και ένας λόγος να τη στείλουν ξανά τον επόμενο χρόνο για να τους δώσει τη 10η θέση στη χώρα τους.


 

Ντύσσελντορφ 2011

Νικήτρια χώρα: Αζερμπαϊτζάν
Τραγούδι: Running scared
Ερμηνευτής: Ell & Nicky

Καιρός ήταν κάτι το αδιάφορο να κερδίσει τη Eurovision. Πραγματικά αυτό το κομμάτι απορώ πως κατάφερε να κερδίσει το διαγωνισμό. Σε μια χρονιά χωρίς ιδιαίτερα δυνατά κομμάτια, και με την επιστροφή της Ιταλίας μετά από χρόνια (κέρδισε και τη 2η θέση), το Αζερμπαϊτζάν που από το 2008 που άρχισε να συμμετέχει πάλευε με την πρωτιά (8η, 3η, 5η και 1η θέση αντίστοιχα για κάθε χρονιά). Θεωρώ ότι τις προηγούμενες χρονιές είχε καλύτερες συμμετοχές, αλλά τελικά η μπαλάντα των Ell & Nicky, δίνει το τρόπαιο στη χώρα των Αζέρων. Κάτι ίσως κερδίζει από τη σκηνική παρουσία που είναι αρκετά ρομαντική και ερωτική. Ξαναλέω όμως, δεν τρελάθηκα κιόλας!
 




   Τέλος του αφιερώματος! Αυτές ήταν όλες οι 56 πρωτιές στο διαγωνισμό της Eurovision! Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε τον 57ο νικητή!
   Πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο διαγωνισμός είναι ένα χαρούμενο μουσικό πανηγύρι της Ευρώπης, και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Βέβαια η γκρίνια είναι κλασική στη χώρα μας (ειδικά για τα έξοδα, που ποτέ δεν υπάρχουν γιατί υπάρχουν έσοδα πλέον από τις διαφημίσεις) και πάντα θα υπάρχει.
  Σε μια περίοδο δύσκολη, τέτοιο θεσμοί σε κάνουν και ξεχνιέσαι. Γι αυτό καθίστε στην tv όσοι είστε φαν ή σας ενδιαφέρει γενικότερα ο διαγωνισμός, και απολαύστε τον! ;-)

Γνωρίζεις ότι...

1) Τα τραγούδια πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένη διάρκεια. Μέχρι το 1959 η διάρκεια έπρεπε να ήταν μέχρι 3,5 λεπτά. Το 1957 η Ιταλία κάνει την εξαίρεση εν μέσω αποδοκιμασιών με τραγούδι των 5 λεπτών! Τελικά, από το 1960 εφαρμόστηκε ο κανόνας τα τραγούδια να μη ξεπερνούν τα 3 λεπτά.
2) Δεν πρέπει το τραγούδι που θα σταλθεί στο διαγωνισμό να έχει προβληθεί στα ψηφιακά μέσα πριν το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Αλλιώς ακυρώνεται η συμμετοχή. Και σε εμάς συνέβη το 2005 ,στον ελληνικό τελικό, όταν το τραγούδι του Κώστα Μπίγαλη "Το φως στην ψυχή", που προοριζόταν για την Έλενα Παπαρίζου, είχε εμφανιστεί στο διαδίκτυο πριν το Σεπτέμβριο του 2004, οπότε και ακυρώθηκε.
3) Οι περισσότερες συμμετοχές χωρών ήταν το 2008 και το 2011 με 43 χώρες να συμμετέχουν. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος δημιουργίας των ημιτελικών, ώστε ο θεσμός να γίνει πανευρωπαικός με όλη τη σημασία της λέξεως! Η EBU ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που είναι μέλη της (αν και είναι αρκετά δύσκολο), γι αυτό και κάθε χρόνο προσπαθεί να "φέρει" στο διαγωνισμό όσο το δυνατόν περισσότερες.